ΑΛΒΑΝΙΑ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ελλάδας – Αλβανίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ

“Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Απριλίου 2018, στα Τίρανα. Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία λακωνική ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter.

Η συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ  Ελλάδας Αλβανίας έχει δρομολογηθεί από καιρό. Οι αρχικές ανταλλαγές μηνυμάτων άρχισαν πριν από δέκα χρόνια, ενώ τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν συμφωνία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η συμφωνία ανέφεραν τότε διπλωματικές πηγές, βασιζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο της “μέσης γραμμής”. Πρόκειται για πρόβλεψη που αναφέρεται σε περιπτώσεις γειτονικών χωρών, όπου οι ακτογραμμές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σε αυτή την περίπτωση χαράσσεται μία “μέση γραμμή” που μοιράζει στη μέση την απόσταση ανάμεσα στις ακτογραμμές και καθορίζει ουσιαστικά την ΑΟΖ κάθε χώρας.

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας είχε ακυρώσει την συμφωνία, καθώς είχε αποφανθεί ότι ήταν “ετεροβαρής”.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top