ΑΛΒΑΝΙΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάναβο

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο, όπου τις προηγούμενες δύο ημέρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις, αυτοκίνηματα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, αίματα και κάλυκες ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Χθες το βράδυ το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τις μάχες στη συνοικία του Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι, τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες και οκτώ αστυνομικοί, ενώ 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε μετά τη λήξη των συγκρούσεων ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ’ όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα. Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στην ΠΓΔΜ και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια», ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Αντίθετα, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες «σκοπιμότητες».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/950962/bombardismeno-topio-i-albanofoni-sunoikia-sto-koumanabo

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top