ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vizat Shengen, BE: Shenjat e gishtit për aplikuesit me qëndrim të shkurtër

BE-ja ka bërë të ditur se që nga 25 shtatori 2014, konsullatat e gjithë shteteve Shengen “në Shqipëri do të përdorin Sistemin informativ për Viza (VIS), që do të thotë se për aplikuesit për vizë qëndrimi të shkurtër do të jetë e nevojshme për të dhënë shenjat e gishtave të tyre. Teksa VIS lidhet ekskluzivisht për qëndrim të shkurtër me viza Shengen, qytetarët shqiptarë që mbajnë një pasaportë biometrike nuk do të preken dhe do të jenë në gjendje të vazhdojnë të gëzojnë të drejtën e qëndrimit të shkurtër udhëtimin pa viza në vendet e Shengenit.

Megjithatë, në bazë të Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, shqiptaret për shkak të kombësisë së tyre – bien nën rregullat e vizave Shengen do të jenë subjekt i procedurës VIS VIS është një bazë të dhënash qendrore për shkëmbimin e të dhënave për-vizat me qëndrim të shkurtër (deri në 3 muaj) ndërmjet autoriteteve të Shteteve Shengen. Futja e VIS në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi në 25 shtator 2014 ndjek vendosjen e saj të mëparshme në të gjithë botën që nga tetori 2011, së fundmi në maj 2014 në Evropën Qendrore dhe Amerikën e Veriut, Karaibe dhe Australi. Me VIS, aplikantët e vizave për herë të parë do të duhet të paraqiten personalisht, kur realizojnë një aplikim në mënyrë që të sigurohet fotografia e tyre dixhitale dhe shenjat e gishtave.

Këto të dhëna biometrike, së bashku me të dhënat e siguruara në formularin e aplikimit për vizë, garantojë procedurat e sigurta, të sakta dhe efikase. Rregullat e rrepta për mbrojtjen e të dhënave përcaktohen në Rregulloren VIS dhe implementimi i tyre është i mbikëqyrur nga autoritetet kombëtare dhe evropiane për mbrojtjen e të dhënave. Çdo person ka të drejtë të marrë komunikimin e të dhënave të regjistruara në VIS ne baze të vendit Shengen që ka te dhënat. Çdo person mund të kërkojë që të dhënat të pasakta në lidhje me atë të korrigjohen dhe se të dhënat e regjistruara në mënyrë të paligjshme të fshihen.

Burimi www.ballkanweb.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top