ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με βίαζαν καθημερινά πολλοί άντρες. Ρεπορτάζ του BBC για τη διακίνηση ανθρώπων από την Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με βίαζαν καθημερινά πολλοί άντρες. Ρεπορτάζ του BBC για τη διακίνηση ανθρώπων από την Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων ανθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν το εύρος του αρρωστημένου φαινομένου: το 2015, περισσότεροι από 3.266 άνθρωποι έπεσαν θύματα trafficking (αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2014), με τα περισσότερα θύματα να προέρχονται από την Αλβανία.

Η δημοσιογράφος του BBC Reeta Chakrabarti μίλησε με θύματα, σε Βρετανία και Αλβανία σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

«Με ανάγκαζαν να πηγαίνω με αρκετούς άντρες»

Στο καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών στη νότια Αλβανία, τα θύματα εμπορίας trafficking με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, είναι κυρίως νεαρά κορίτσια. Οι ιστορίες τους έχουν έναν κοινό παρανομαστή: εκμετάλλευση, βιαιότητα, ενώ οι περισσότερες έχουν αποκτήσει παιδιά-καρποί των βιασμών που υφίστανται. Η Seya ήταν μόλις 14 ετών όταν εγκατέλειψε το βίαιο περιβάλλον όπου μεγάλωνε. Πουλήθηκε σε ένα κύκλωμα διακίνησης σάρκας από έναν άντρα που θεώρησε πως ήταν το αγόρι της. Επί μήνες, την ανάγκαζαν να πηγαίνει με πολλούς άντρες, με μια «διεθνής πελατεία», καθημερινά. «Τους μισώ», λέει με αξιοσημείωτη ψυχραιμία για κάποιον τόσο νέο. «Θέλω να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει… γιατί μου έκλεψαν την ελευθερία- σε εκμεταλλεύονται, σε εξουσιάζουν, είναι πολύ εξευτελιστικό».

Η Αλβανία είναι μια μικρή χώρα στην οποία η διακίνηση ανθρώπων βρήκε πρόσφορο έδαφος στα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990. Οι διακινητές είναι καλά οργανωμένου και φημίζονται για την ιδιαίτερη βιαιότητά τους.

«Πολλοί άντρες με βίαζαν καθημερινά»

Η Anna είναι ένα άλλο θύμα. Βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια αγροτική πόλη- εξαπατήθηκε από τον υποτιθέμενο φίλο της όταν το έσκασε από το σπίτι της και στη συνέχεια πουλήθηκε στη Βρετανία χωρίς όμως να γνωρίζει που βρισκόταν! «Ήμουν σε κάποιο υπόγειο. Δεν είχα αίσθηση του πού βρισκόμουν, δε με άφηναν να δω. Με έβαλαν στο κτίριο έχοντας τα μάτια μου δεμένα». Η Anna είναι 20 ετών και πριν απαχθεί δεν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή. «Κλαίει σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής μας αλλά θέλει να πει την ιστορία της. Θυμάται πώς καθημερινά μια στρατιά από άντρες τη βίαζαν ξανά και ξανά…» λέει η δημοσιογράφος. «Μου έκαναν διάφορα, πράγματα που ποτέ δε φανταζόμουν», δηλώνει και όπως λέει η μόνη της ελπίδα τώρα είναι η κόρη που απέκτησε. Η ίδια κατάφερε τελικά και διέφυγε και τώρα βρήκε ασφαλή στέγη σε σπίτι του Στρατού Σωτηρίας.

«Ο αριθμός των ενήλικων θυμάτων trafficking και της σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια», λέει η Anne Read, υπεύθυνη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο Στρατό Σωτηρίας. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι εκστρατείες κατά του trafficking στην Αλβανία, «σκοντάφτουν» στη στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες: πρόκειται για μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου συχνά οι νεαρές γυναίκες στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία και ψάχνουν για ένα μέσο διαφυγής. Αυτό τους καθιστά εύκολη λεία για τους εμπόρους.

Τα θύματα συχνά χειραγωγούνται από δήθεν ειδύλλια και εργασιακές ευκαιρίες, με τους διακινητές να υπόσχονται ότι θα τους καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης. Οι αλβανικές αρχές επέτρεψαν στο BBC να μιλήσει σε έναν κρατούμενο, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Korce, στα ανατολικά της χώρας. Ο Fatos Kapplani εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών για εμπορία παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία εξώθησε στην πορνεία και στην επαιτεία. Ο άντρας είναι παντρεμένος με παιδιά. «Εκείνη την εποχή,  σχεδόν όλοι έκαναν τέτοια πράγματα», λέει ερωτηθείς για το τι τον ώθησε να διακινεί ανθρώπινες ψυχές. «Είναι φρικτό…», σημειώνει ψελλίζοντας «είναι φρικτό».

ΠΗΓΗ http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/301034/me-viazan-kathhmerina-polloi-antres-martyries-sok.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top