ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενιζέλος: Πολύ σημαντική απόφαση για την Αλβανία

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση να τεθεί η Αλβανία σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας, παράλληλα, πως έτσι σταθεροποιούνται τα Δυτικά Βαλκάνια, και προωθούνται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία, όπως είπε, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας.

Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ελήφθη στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η πΓΔΜ, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005, υπογράμμισε:

«Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα, και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό», και πρόσθεσε: «Αυτό το μήνυμα είναι κοινό μήνυμα και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια στιγμή, όσο γίνεται γρηγορότερα, να αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Ως Προεδρία είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, σημείωσε, ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αναδείξει το ρόλο της, την αξιοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι μόνο στην περιοχή αυτή, σε όλη την περιοχή της νότιας γειτονίας, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με όλα όσα οργανώσαμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, όπως η μεγάλη Υπουργική Σύνοδος των χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά σήμερα μορφοποιήθηκαν, όπως είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τη νέα στελέχωση των βασικών Ευρωπαϊκών Οργάνων».

ΠΗΓΗ http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=184216&cat=10001

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top