Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια περνά με τη στήριξη Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, όμως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «περνάει» με την κοινοβουλευτική στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών», δηλώνει το ΚΚΕ.

Η ΝΔ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία (επί των άρθρων 1 και 10 στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας διαφωνίας της), ενώ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα δεδηλωμένης, μετά την δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, το οποίο και «απορρίφθηκε» επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βάσει του Κανονισμού. Και η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης με τον Νίκο Βούτση να ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια γίνεται με βάση την αρχή της ευρύτερης σύμπλευσης, ενώ η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, δύο κατηγορίες παιδιών

«Eίναι ιδιαίτερα επίκαιρο να έρθει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, γιατί τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η ισονομία δεν είναι πολυτέλειες. Είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και ειδικά σε τέτοιες στιγμές δεν μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αποκτούν ακόμα παραπάνω αξία και μας κάνουν ακόμα παραπάνω περήφανες και περήφανους που το φέρνουμε. Ανοίξαμε την ΕΡΤ. Φέρνουμε το σύμφωνο συμβίωσης το επόμενο διάστημα. Είναι όλα ψηφίδες του ίδιου κομματιού, γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, δύο κατηγορίες παιδιών, τα δικά μας και τα άλλα. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο, όταν ειδικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι νόμιμοι, να είναι πλούτος για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, εισηγούμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

ΑΝΕΛ: Απαραίτητο το νομοσχέδιο, όμως το πρώτο άρθρο θα προκαλέσει “γκετοποίηση αμαθών ανθρώπων”

Με κεντρική τη διαφωνία του κόμματος των ΑΝΕΛ στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα (από το έκτο έτος) παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο ειδικός αγορητής Νίκος Μαυραγάνης είπε πως ναι μεν το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο υπό την θεώρηση του ανθρωπισμού, όμως το πρώτο άρθρο είναι ο πυρήνας που ή θα προσδώσει αξία στο υπόλοιπο νομοσχέδιο ή θα το μειώσει. «Οι προϋποθέσεις με τις οποίες δίδεται η ιθαγένεια στα τέκνα μεταναστών δίνουν το στίγμα της σοβαρότητας» τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων». «Η ιθαγένεια δεν μπορεί να συνδέεται με το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί οποιοσδήποτε συνάνθρωπος προκειμένου να αισθάνεται ίσος. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την αίτηση ιθαγένειας από τις οικογένειες των ανήλικων με αντάλλαγμα ένα νομικό οπλοστάσιο» είπε. Σχετικώς με τη διάταξη με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση ιθαγένειας, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε την απαρέσκεια του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκχωρήσει η Βουλή μια τέτοια εξουσία.

ΝΔ: Συμβάλλουμε στην γκετοποίηση των μεταναστών

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι οι δικλείδες που θέτει το σχέδιο νόμου δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, ενώ για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας -που υπάρχει διαφωνία της ΝΔ για την κτήση της από ανήλικα παιδιά με την εγγραφή τους στο Δημοτικό- επισήμανε πως είναι υποχρεωτική η εννεαετής εκπαίδευση, «δεν είναι τυπικό κριτήριο». Σημείωσε μάλιστα ότι αν επιμείνουμε στη ρύθμιση αυτή, θα συμβάλλουμε στην γκετοποίηση των μεταναστών και διερωτήθηκε εάν θέλει κανείς «να δώσουμε την ιθαγένεια σε κάποιον ο οποίος πριν προλάβει να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία να φύγει». Σχολιάζοντας την αρνητική τοποθέτηση των ΑΝΕΛ, ο εισηγητής της ΝΔ είπε πως δεν είναι δυνατό να στηρίζει την κυβέρνηση και να καταψηφίζει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο «Έπρεπε να φροντίσει το κόμμα των ΑΝΕΛ που συγκυβερνά να μην έρθει στη Βουλή, γιατί πάνω στο άρθρο που διαφωνεί, ήταν η επιχειρηματολογία στην οποία επένδυσε κατά την προηγούμενη περίοδο» σημείωσε.

ΧΑ: Προδοτικό το νομοσχέδιο

Την πλήρη εναντίωση της Χρυσής Αυγής στο σχέδιο νόμο, εξέφρασε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ως εισηγητής, και ο Χρήστος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «προδοτικό νομοσχέδιο» αφού δίνει την ελληνική ιθαγένεια στους ξένους κι όχι ξένη υπηκοότητα, έκαναν λόγο για «εξάμβλωμα», υποστηρίζοντας ότι «Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι». Αφού ανέφεραν ότι το «όχι» της ΧΑ είναι για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας μας, ενώ ισχυρίστηκαν πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που χρηματοδοτούνται από ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις για «να λένε όσα λένε». Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς πριν κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας “έσκισε” το κείμενο του νομοσχεδίου σε μία συμβολική κίνηση ώστε να προσδώσει την πλήρη απόρριψή του από το κόμμα του.

Ποτάμι: Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση

Από το Ποτάμι, η Κατερίνα Μάρκου, αφού δήλωσε ότι ψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου καθώς βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σχολίασε («δείχνοντας» τους ΑΝΕΛ) πως επιχειρήθηκε να συκοφαντηθεί το Ποτάμι -«το οποίο προσπαθεί να συμβάλλει»- από κάποιους «που γυρνούν στις ακροδεξιές καταβολές τους», ενώ το 2012, είχαν καταθέσει τροπολογία για να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά μεταναστών «αν δεν χωράνε».

ΚΚΕ: Ο λαός να μπλοκάρει τη συμφωνία

Το νομοσχέδιο είναι «στενά συνδεδεμένο με την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό» είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. Κάλεσε δε, τον λαό να «μπλοκάρει τη συμφωνία, να ακυρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να μην φοβηθεί τη ρήξη».

ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα υπερψηφίζει το νομοσχέδιο

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που επαναβεβαίωσε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος πάντως έθεσε θέμα δεδηλωμένης, με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο δεν το ψηφίζει ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. «Δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Γρηγοράκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top