ΑΛΒΑΝΙΑ

Το να μην ξέρεις την αλβανική γλώσσα δεν σε κάνει περισσότερο Έλληνα 

Χθες δημοσιεύτηκε στην Αλβανία μια συγκλονιστική έρευνα, η οποία έλεγε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά Αλβανών μεταναστών που επιστρέφουν στην Αλβανία λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν καμιά επαφή με την Αλβανική γλώσσα, και μάλιστα για αυτό το λόγω δεν μπορούνε να ενταχθούν στο αλβανικό σύστημα παιδείας. Την έρευνα αυτή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ («Ξένη» η Αλβανική γλώσσα στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που επιστρέφουν στην Αλβανία.)

Έχουμε πολλάκις επισημάνει αυτό το τρομερό πρόβλημα το οποίο είναι μάστιγα στην Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα και ας είμαστε ρεαλιστές την ευθύνη για αυτό το πρόβλημα φέρουν αποκλειστικά και μόνο οι γονείς, οι οποίοι δεν προτρέπουν τα παιδιά τους να μάθουν την μητρική τους γλώσσα.

Φόβος για κοινωνική περιθωριοποίηση ή έλλειψη κουλτούρας και στοιχειώδης παιδείας. Λίγο πολύ αυτοί είναι οι λόγοι που ένας γονιός δεν προτρέπει το παιδί του να μιλάει την μητρική του γλώσσα.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει γονείς να λένε ‘’αφού ζούμε στην Ελλάδα πρέπει να μιλάμε μόνο ελληνικά’’ ή ‘’έλα μωρέ τι τα θέλει τα αλβανικά, αφού δεν θα γυρίσει πότε ξανά στην Αλβανία’’, ή ‘’δεν θέλει το παιδί να μάθει’’.

Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι πολλές φορές οι γονείς που επιμένουν να μιλήσουν ελληνικά στα παιδιά, είναι οι ίδιοι που δεν ξέρουν καθόλου την Ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να κάνουν διπλή ζημιά στα παιδιά τους.

“Συναισθηματικά” θα έλεγα ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο για έναν μετανάστη να μην μαθαίνει την μητρική γλώσσα στο παιδί του. Το να ξεχάσεις την προέλευσή σου, την καταγωγή σου, δεν σε κάνει ενταγμένο πολίτη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια και καλή δυο πολύ μεγάλες έννοιες, αυτήν της Ένταξης και της Αφομοίωσης.

Αλλά πέραν του συναισθηματικού μέρους του θέματος, ας παραθέσουμε ένα τελείως ρεαλιστικό λόγο, γιατί ένα παιδί θα πρέπει να μάθει την Αλβανική γλώσσα. Οι γονείς που ίσως δεν θέλουν να μάθουν στα παιδιά αλβανικά λόγω φόβου για περιθωριοποίηση, ας την δούνε (την Αλβανική γλώσσα) ως μια δεύτερη “ξένη” γλώσσα. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, κάνει κύκλους και το να ξέρει το παιδί μια επιπλέον γλώσσα μόνο δρόμους θα του ανοίξει. Δεν είναι λίγοι οι Αλβανοί φοιτητές οι οποίοι προσλήφθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία επειδή γνωρίζανε την Αλβανική γλώσσα.

Κλείνοντας θα υπογραμμίσω ότι δεν είναι ντροπή οι γονείς να μιλάνε αλβανικά στα παιδιά. Δεν είναι ντροπή να ξέρουν τα παιδιά την μητρική τους γλώσσα. Το να μην ξέρει το παιδί την μητρική του γλώσσα, δεν το κάνει περισσότερο Έλληνα, αντιθέτως προσβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top