ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Το δράμα των Σύρων προσφύγων στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Το κυνηγητό της αστυνομίας και η φτώχεια δεν έχουν σταματημό για τους πρόσφυγες. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με ισχυρές δυνάμεις, βρίσκεται σε εξέλιξη στα ελληνοαλβανικά σύνορα για την απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων από το ποτάμι της Κακκαβιάς όπου συγκεντρώνονται, για να περάσουν στην Αλβανία και από εκεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Το τελευταίο διάστημα οι Σύροι πρόσφυγες δημιούργησαν μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές και καλύβες από κορμούς δένδρων και κλαδιά, προκειμένου να προστατευθούν από την βροχή και το κρύο.

Το ΑΠΕ- ΜΠΕ έκανε οδοιπορικό στον καταυλισμό και αποτύπωσε το δράμα που ζουν, εγκλωβισμένοι στα σύνορα, καθώς όταν περάσουν στην Αλβανία συλλαμβάνονται από την αστυνομία και επαναπροωθούνται στα σύνορα με την Ελλάδα.

Στην πλειοψηφία τους, οι Σύροι πρόσφυγες έχουν ένα υπηρεσιακό σημείωμα με ισχύ έξι μηνών από τις ελληνικές Αρχές, που τους απαγορεύει να κινούνται στον Πειραιά, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα, περιοχές με λιμάνια που συνδέονται με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να βρουν έναν καινούργιο «δρόμο» για την Ευρώπη: τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Σύροι θα κρατηθούν προσωρινά προκειμένου να γίνει έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων τους.

Ο «παράδρομος της προσφυγιάς» ξεκινάει 3 χιλιόμετρα πριν τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και εκτείνεται παράλληλα με την εθνική οδό. Εκεί θα συναντήσει κανείς τους πρόσφυγες από τη Συρία. Οικογένειες με μικρά παιδιά, με πρόσωπα τρομαγμένα, με τη θλίψη στα μάτια και την απόγνωση στα χείλη.

Το πρώτο όριο αυτής της «ανορθόδοξης» προσφυγογειτονιάς, εντοπίζεται στα 300 μέτρα κάτω από τον συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς και το τελευταίο του σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το αλβανικό έδαφος.

Οι μαρτυρίες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν. «Οι δουλέμποροι, αφού παίρνουν τα χρήματα που ζήτησαν, μας αφήνουν κλεισμένους σε κάποια σπίτια και εξαφανίζονται. Η αλβανική αστυνομία δεν αργεί να μας συλλάβει. Κατά τον έλεγχο που μας κάνουν, αρπάζουν πολλά από τα λιγοστά υπάρχοντα, που έχουμε στα σακίδια.

Το χειρότερο είναι ότι μας ζητούν να τους δώσουμε χρήματα που τα έχουμε ανάγκη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο καθένας δίνει 100-200 ευρώ. Μετά μας στιβάζουν σε τζιπ και μας οδηγούν πίσω, σε περάσματα των συνόρων. Γλιτώσαμε από τον θάνατo. Εμείς θα προσπαθήσουμε και πάλι. Ζήσαμε την κόλαση στην πατρίδα μας. Δεν φοβόμαστε πια. Θέλουμε να φύγουμε στην Ευρώπη».

Κάτω από τα τελευταία σπίτια του χωριού Κτίσματα, πίσω από τη στάση των αστικών λεωφορείων, αποκαλύπτονται τα… βήματα των μεταναστών, που οδηγούν στο «ποτάμι της απελπισίας». Μία μεγάλη χωματερή με διάσπαρτα ρούχα, κουρέλια, παπούτσια, κουβέρτες, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει ένα νοικοκυριό στην καθημερινότητα του. Η κατάσταση είναι δραματική εγκλωβισμένοι στον αστυνομικό κλοιό και την ρατσιστική πολιτική των “κλειστών συνόρων”.

(πληροφορίες ΑΜΠΕ)

ΠΗΓΗ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=455930

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top