ΑΛΒΑΝΙΑ

Τίρανα-Πόγραδετς-Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη με τραίνο Και γιατί όχι ?

Τίρανα-Πόγραδετς-Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη με τραίνο Και γιατί όχι ?

Το τραίνο πάρα την ταχέα εξέλιξη των αεροπορικών μέσων, παραμένουν ένα αξιόπιστο ασφαλές και ρομαντικό μέσο μεταφοράς. Στην Ευρώπη όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλεγούν το τραίνο για την μεταφορά τους επειδή το τραίνο κοστίζει λιγότερα,  είναι γρήγορα, άνετα και ασφαλές. Και επιπλέον οι σταθμοί των τραίνων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι μέσα στην πόλη  , και δεν χρειάζεται να κάνεις “ολόκληρο ταξίδι μέχρι το αεροδρόμιο”, και ούτε να είσαι 2 ώρες πριν κτλ. Όλα τα παραπάνω το καθιστούν το σύγχρονο τραίνο ένα δημοφιλής μέσο μεταφοράς.

Όσον άφορα τις μεταφορές εμπορευμάτων και προϊόντων , με τραίνα μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα στον κόσμο.

Ο ΟΣΕ και το άνοιγμα στα Βαλκάνια 

«Άνοιγμα» σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Σιδηροδρομικές Αρχές των χωρών αυτών προωθώντας σχέδιο επέκτασης και διασύνδεσης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με τα κατά τόπους δίκτυα.

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Α. Βούρδας έχει συμφωνήσει και με τις τρεις Σιδηροδρομικές Αρχές για να κατατεθούν από κοινού προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. επεκτάσεις του ελληνικού δικτύου που θα επιτρέψουν την σιδηροδρομική πρόσβαση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία αλλά και την Τουρκία με νέο εκσυγχρονισμένο δίκτυο αλλάζοντας τα δεδομένα στις σιδηροδρομικές μεταφορές και καθιστώντας τη Ελλάδα  παγκόσμιο κέντρο δια μεταφοράς. Τα σχέδια για τη χρηματοδότηση των τριών έργων έχουν μπει στην τελική ευθεία και σύντομα αναμένεται να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των έργων και η μελέτη βιωσιμότητά τους.

Σύνδεση με τραίνο Ελλάδας Αλβανίας 

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο στο Albanias.gr  το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η ΕΡΓΟΣΕ προέβησαν στις αναγκαίες συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες Αλβανικές Αρχές δρομολογώντας την κατάθεση κοινής πρότασης για την μελέτη της σύνδεσης του Ελληνικού με τον Αλβανικό Σιδηρόδρομο (Δες εδώ Σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδα– Αλβανία μέσω της νέας γραμμής «Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς»)  Η σιδηροδρομική ενότητα “Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς” έχει συνολικό μήκος περίπου 130 χιλιομέτρων εντός της ελληνικής και αλβανικής επικράτειας και έχει αναγνωριστεί ως μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος “TEN-T Connecting Europe”.

Σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλβανίας 

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλβανίας είναι 447χμ και επεκτείνεται από τον βορρά ως τα ανατολικά. Στα ανατολικά της χώρας ο τελευταίος σταθμός είναι αυτό του Πόγραδετς, μια γραμμή που ολοκληρώθηκε το 1979 και συνέδεσε αυτήν την πόλη με τα Τίρανα. Το δίκτυο , όπως και το Τροχαίο Υλικό (μηχανές και βαγόνια) είναι παλιά και θεωρούνται απαρχαιωμένα, και χρήζουν άµεσης αντικατάστασης. Προς το παρόν η HSH (Hekurudha Shqiptare-Αλβανικός Σιδηρόδρομος)   σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει την γραμμή Τίρανα Ρίνας Δυρράχιο, με νέες ράγες όπως και με νέες μηχανές και βαγόνια. Επίσης η HSH πραγματοποιεί μελέτη συνδέσεις  Αλβανίας με Σκόπια ως μέρος του “Ευρωπαϊκού 8 Διάδρομου”. Η Αλβανία συνδέετε προς το παρόν σιδηροδρομικά μόνο με το Μαυροβούνιο.

Η σύνδεση του Πόγραδετς με την Φλώρινα και από κει με την Θεσσαλονίκη θα άνοιγε νέες προοπτικές στις μεταφορές μεταξύ των δυο χώρων, καθώς και θα έδινε την αναγκαία προώθηση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό  του Αλβανικού Σιδηροδρόμου. Αυτό διότι για την σύνδεση το Πόγραδετς με την Κρυσταλλοπηγή, θα πρέπει να γίνει μια νέα γραμμή που θα περάσει από την Κορυτσά, δίνοντας νέες προοπτικές σε αυτήν την μεγάλη πόλη της ανατολικής Αλβανίας.

Η σύνδεση Πόγραδετς με την Φλώρινα, θα συνδέσει το Αλβανικο δίκτυο με το Ελληνικό δίκτυο. Θα συνδέσει τα Τίρανα και το Δυρράχιο, μέσο Πόγραδετς και Κορυτσά με την Θεσσαλονίκη, και από κει μέσο αυτής της πόλης με το υπόλοιπο δίκτυο της Ελλάδας, που επεκτείνετε στον νότο στην Αθήνα, και στα ανατολικά συνδέετε με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκιάς, μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Έχει έρθει ο καιρός  η Αλβανία να μπει στο διεθνές σύστημα σιδηροδρόμων, και ίσως σε λίγα χρόνια θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε από τα παράλια της Αδριατικής ως τον Βόσπορο με τραίνο. Θα είναι σίγουρα μια συναρπαστική διαδρομή.

assets_large_t_942_44668665

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top