ΑΛΒΑΝΙΑ

Τι συμβολίζει ο σχηματισμός του “αλβανικού αετού” με τα χέρια. Σύμβολο εθνικισμού ή υπερηφάνειας ;

Η Ελένη Φουρέιρα που φέτος εκπροσωπεί την Κύπρο στη Eurovision, εμφανίστηκε σε φωτογραφία να σχηματίζει από κοινού τον αλβανικό αετό με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Eurovision, Eugent Bushpepa. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το σχηματισμό του αλβανικού αετού από κάποιο άτομο αλβανικής καταγωγής.

Αρκετές φορές έχουμε δει άτομα αλβανικής καταγωγής να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αετού που απεικονίζεται στην σημαία τους. Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου του 2018, είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία με νεοσύλλεκτους στρατιώτες να κάνουν το σήμα του αλβανικού αετού με τα χέρια τους. Επιπλέον ποδοσφαιριστές όπως ο Άντι Λίλα, ο Παιτίμ Κασάμι και ο Παναγιώτης Κονέ έχουν κατά καιρούς σχηματίσει με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Συχνά ο σχηματισμός του αετού από άτομα αλβανικής καταγωγής γίνεται (επιτηδευμένα) ζήτημα στα ΜΜΕ της χώρας

Θέλοντας να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης και «αμφισβήτησης» απέναντι σε άτομα αλβανικής καταγωγής (συχνά Έλληνες πολίτες) τα ΜΜΕ παρουσιάζουν με πηχαίους τίτλους δημοσιεύματα με την συγκεκριμένη κίνηση.

Ο ποδοσφαιριστής Παιτίμ Κασάμι,  Άντι Λίμα, οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι που τιμωρήθηκαν με αναβολή θητείας και εσχάτως η ποπ τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα απασχόλησαν με δημοσιεύματα…. «σοκ» και «σάλου» όταν σχημάτισαν το εν λόγω σύμβολο.

Κάθε φορά που κάποιος η κάποιοι φωτογραφιζονται να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον “Αλβανικό Αετό”, αμέσως δημιουργείτε μεγάλο θέμα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία έχουν βαφτίσει το σχηματισμό  του “Αλβανικού Αετού” ως σύμβολο αλυτρωτισμού, και έχουν ταυτίσει αυτήν την χειρονομία ως ασέβεια προς την Ελλάδα και μάλιστα ακόμα χειρότερα ,  ως τον αετό της “Μεγάλης Αλβανίας.” Όπως είχαμε γράψει και τον Ιανουάριο στην σελίδα μας πάνω σε σχετικό θέμα, τα ελληνικά ΜΜΕ υπονοούν ότι  ότι όποιος Αλβανός ή μη σχηματίσει με τα χέρια σε ελληνικό έδαφος το σύμβολο του “Αλβανικού Αετού”, πάει να πει ότι έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ https://albanians.gr/o-alvanikos-aetos-poulai-ke-ferni-klik-ta-mme-anakalypsan-alli-mia-terastia-proklisi-alvanon.html 

 Ο μύθος πίσω από την χειρονομία

Το σχηματισμός με τα χέρια του αλβανικού αετού  συμβολίζει την Αλβανική Σημαία . Άρχισε δε να καθιερώνεται και να γίνεται μαζικά κατά την διάρκεια της πορείας της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας προς το Euro 2016 οπού και καθιερώθηκε ως το σύμβολο  της Ομάδας.

Στην Αλβανία υπάρχει είναι γνωστός θρύλος, ο θρύλος του αετού. Κάποτε, ένας νεαρός είδε έναν αετό που πετούσε σε χαμηλό ύψος και κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι. Ο αετός πέταξε το φίδι στη φωλιά του για να ταΐσει το μικρό παιδί του ωστόσο, το φίδι ήταν ακόμη ζωντανό και θα μπορούσε να δηλητιριάσει το μικρό αετόπουλο. Τότε ο νεαρός, που παρακολουθούσε αυτήν την σκηνή, σκότωσε με το βέλος του το φίδι και πήρε μαζί του το μικρό αετόπουλο.

Καθώς πήγαινε προς το σπίτι του ο αετός έκρυψε τον ήλιο και τον ρώτησε:

– «Γιατί πήρες το παιδί μου;»
-«Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός.
-«Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός.

Ο αετός βοήθησε τον νεαρό, ο οποίος έγινε βασιλιάς και οι άνθρωποι αποκαλούσαν «γιο του αετού». Απέκτησε δόξα και δημιούργησε μια χώρα που έγινε γνωστή ως η «γη του αετού».

Ο δικέφαλος αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Εγινε επισήμως σημαία του Αλβανικού κράτους στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια από τους Αλβανούς είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας ενώ ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν  τον βορρά και το νότο

Δύσκολα λοιπόν μπορούμε με τρόπο απόλυτο και καταδικαστικό να υποθέσουμε πως όποιος κάνει χρήση αυτού του συμβόλου είναι οπωσδήποτε «εθνικιστής» ή εν πάση περίπτωση «ακραίος». Μπορούμε με ασφάλεια να το χαρακτηρίσουμε ως εθνικό σύμβολο των Αλβανών και μια χειρονομία αναγνώρισης και υπερηφάνειας για την καταγωγή.

ΠΗΓΗ http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/aetos-symvolo-ethnikismoy-i-yperifaneias

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top