ΑΛΒΑΝΙΑ

Τι συμβαίνει με την εκλογή Πρόεδρου της Αλβανίας?

Στις 19 Απριλίου έπρεπε να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της εκλογής του Προέδρου στην Αλβανία. Συμφώνως προς το αλβανικό Σύνταγμα, οι 140 βουλευτές της αλβανικής βουλής εκλέγουν τον Πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία.


Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία 3/5, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Για να προταθεί κάποιος για το αξίωμα απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών. Μέχρι στιγμής δεν διεκδικεί κανείς επίσημα την Προεδρία. Η θητεία του νυν Προέδρου, Μπουγιάρ Νισάνι, λήγει στις 24 Ιουλίου, αλλά η εκλογή του Προέδρου πραγματοποιείται νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία επειδή η αλβανική βουλή θα διαλυθεί τον Μάιο λόγω των γενικών εκλογών της 18ης Ιουνίου.


Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο, επειδή δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος. Παρά το ότι το κόμμα του Ράμα διαθέτει πλειοψηφία (84 βουλευτών) δεν υπέδειξε υποψήφιο, με το πρόσχημα ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής!
Όμως, ευρύτερη αποδοχή δεν μπορεί να υπάρξει από την στιγμή, που η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, και δεν προσέρχεται στην Βουλή, απαιτώντας την παράδοση της εξουσίας από τον Ράμα σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Συμφώνως προς το αλβανικό Σύνταγμα, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε ψηφοφορίες, τότε το Κοινοβούλιο διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Το θέμα είναι ότι δεν προβλέπεται αν θα υπολογιστεί η σύγκλιση της Βουλής ως ψηφοφορία, από την στιγμή που δεν υπήρξε υποψήφιος, άρα δεν υπήρξε ουσιαστικώς ψηφοφορία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top