Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Τι αλλάζει στο νόμο για την ιθαγένεια

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει, την αύξηση σε 10 χρόνια από επτά που είναι σήμερα του χρόνου νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα που πρέπει να έχει ένας μετανάστης προτού κάνει αίτηση για πολιτογράφηση. Εκτός τούτου, αυξάνεται από πέντε σε οκτώ χρόνια ο χρόνος νόμιμης παραμονής των γονέων πριν από τη γέννηση τέκνου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά των μεταναστών, όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να επιλέγουν ποια ιθαγένεια θέλουν να κρατήσουν, καθώς και η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας απ’ όσους μετανάστες επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή συμπληρώνουν εννέα (από έξι που είναι σήμερα) χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

 

Με τις ίδιες ρυθμίσεις είναι προφανές ότι θα καταργηθεί η δυνατότητα των οικονομικών μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, κάτι το οποίο χαρακτηρίσθηκε αντισυνταγματικό από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

 

www.tovima.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top