ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλω να νιώσω κομμάτι αυτής της χώρας

Με την ελπίδα ότι θα στηριχθεί από όλους το νέο σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, η δεύτερη γενιά μεταναστών που συμμετέχει στην Generation 2.0 χαρακτηρίζει την πρόσφατη υπογραφή του ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα όσον αφορά την τυπική αναγνώριση των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής και την ουσιαστική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει όποιος έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο), έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο) ή είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
«Αυτό το σχέδιο νόμου δίνει μια κάποια λύση στο θέμα που χρονίζει και μας δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στο να διεκδικήσουμε κάποια θέση εφόσον στερούμαστε της ελληνικής ιθαγένειας.
Μπορεί να μην είναι το καλύτερο αλλά ας ψηφιστεί πρώτα ως νόμος και στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξουν και περαιτέρω βελτιώσεις.
Το σημαντικό είναι ότι έγινε η αρχή και τώρα θα πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κόμματα και να μη χαθεί η ευκαιρία ελέω πολιτικών διαφορών», λέει στο «Εθνος» ο Νίκος Οντουμπιτάν, δεύτερης γενιάς μετανάστης από τη Νιγηρία και μέλος της οργάνωσης Generation 2.0 και συμπληρώνει: «Επιτέλους θα ξεπαγώσουν χιλιάδες αιτήσεις και η δική μας γενιά δεν θα καταδικαστεί όπως των γονιών μας.
Οι δικοί μου ήρθαν στην Ελλάδα το 1979 για σπουδές, ο πατέρας μου στη Νομική και η μητέρα μου στα Οικονομικά, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να εξασκήσουν αυτά τα επαγγέλματα… Εγώ γεννήθηκα το 1981 και δεν θέλω να χαθεί αυτή η ευκαιρία και για τη δική μου γενιά.
Θέλουμε να είμαστε ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας.
Θέλω να νιώσω κομμάτι αυτής της χώρας, να μου συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όπως στους Ελληνες πολίτες.
Η ιθαγένεια σε κάνει να θες να προσφέρεις, να γίνεις μια γροθιά με όλους και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς». Το υπουργείο Εσωτερικών μελετώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3838 (γνωστό και ως «νόμο Ραγκούση», από τον τότε υπουργό Εσωτερικών) θέτει ως βασικό κριτήριο ενσωμάτωσης των μεταναστών την ελληνική εκπαίδευση.

Στοιχεία
Σήμερα περίπου 75.000 παιδιά μεταναστών φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από δημοτικό έως λύκειο) στη χώρα μας.
«Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι να περάσει ο νόμος. Εμένα από το σχολείο ακόμα η έλλειψη σχετικής νομοθεσίας μου έκλεισε τις πόρτες…
Ηθελα να γίνω δασκάλα και έπρεπε να έχω την ελληνική ιθαγένεια… Μετά θα έδινα για Νομική και μου είπαν ότι για να δώσω εξετάσεις για την άσκηση έπρεπε να έχω την ελληνική ιθαγένεια…
Εγώ, όμως, ακόμα και σήμερα που τελειώνω το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο δεν έχω την ελληνική ιθαγένεια.
Ελπίζω το θέμα τώρα να μην κολλήσει πουθενά και η γραφειοκρατία να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και η κόρη μου να μην αντιμετωπίσει όλα τα αρνητικά της δικής μου γενιάς.
Και επειδή και το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί μπορεί κάποιοι να μην το έχουν ας βάλουν ένα συμβολικό. Εμείς αγαπάμε τη χώρα και θέλουμε να είμαστε μέρος της», δηλώνει η 24χρονη Ερι Πρέντσι από την Αλβανία.
GENERATION 2.0

Πηγή:www.ethnos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top