Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Τέσσερις βασικές περιπτώσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Τέσσερις βασικές περιπτώσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας προβλέπει τελικώς το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση έως τις 25 Μαΐου από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

1. Η πρώτη και βασική κατηγορία αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ένας από τους δύο γονείς τους έχει πέντε χρόνια συνεχούς και νόμιμης διαβίωσης στη χώρα μας. Το παιδί αυτό με την εγγραφή και φοίτησή του στην Α΄ τάξη Δημοτικού, δηλαδή μετά έξι χρόνια συνεχούς παρουσίας του στην Ελλάδα, έχει δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιχειρούν να υπερβούν τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον προηγούμενο νόμο, ο οποίος προέβλεπε πως ένα παιδί που γεννιόταν στην Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια, με μόνη προϋπόθεση να διαμένουν και οι δύο γονείς του νόμιμα και μόνιμα επί πενταετίας στην Ελλάδα. Η νέα πρόταση νόμου «κρατά την πενταετία» για τον ένα από τους δύο γονείς (προφανώς για να αντιμετωπίσει μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και περιπτώσεις χωρισμού οικογενειών, συχνή κατάσταση σε μετανάστες και πρόσφυγες) και προσθέτει έξι χρόνια διαμονής για το παιδί, μέχρι να εγγραφεί στην Α΄ Δημοτικού και να την παρακολουθεί. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, το παιδί – μετανάστης δεύτερης γενιάς μπορεί να υποβάλει αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας. Εάν η αίτηση καθυστερήσει, προϋπόθεση είναι το παιδί να παρακολουθεί κανονικά το σχολείο.

2. Η δεύτερη κατηγορία που θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας αφορά ανήλικους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων εκπαίδευσης συνολικά είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο).

3. Η τρίτη αφορά τους αλλοδαπούς που επίσης κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον όμως διαθέτουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου στην Ελλάδα.

4. Τέλος, μια τέταρτη περίπτωση αφορά τα παιδιά που είναι ανήλικα και άγαμα και είναι τέκνα αλλοδαπού που αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Στην περίπτωση αυτή αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αυτομάτως, χωρίς άλλη διατύπωση.

 

[maxbutton id=”1″]

 

ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr/815692/article/epikairothta/ellada/proupo8eseis-kai-oroi-gia-thn-i8ageneia

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top