ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος εποχής Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Τέλος εποχής Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του, Ραούλ Κάστρο. «Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του, το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας. «Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με ένα βροντερό: «Hasta la victoria siempre!» (“Μέχρι τη νίκη” ), τη διάσημη φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

H ανακοίνωση από τον αδερφό του Ραούλ

Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα για περίπου μισό αιώνα πριν παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008. Οι υποστηρικτές του τον επαίνεσαν ως έναν άνθρωπο ο οποίος είχε δώσει την Κούβα πίσω στους ανθρώπους. Αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν για καταστολή της αντιπολίτευσης με βαναυσότητα. Η ανακοίνωση αναμενόταν από καιρό, δεδομένων των προβλημάτων στην υγεία και την ηλικία του πρώην προέδρου.

Μετά την απόσυρσή του, ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης έκανε περιστασιακές εμφανίσεις, ενώ έγραφε μερικές φορές άρθρα για την κομματική εφημερίδα Granma. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του ήταν στο συνέδριο του κόμματος το 2016. Η επιβεβαίωση του θανάτου του αναμένεται να προκαλέσει πανηγυρισμούς στο Μαϊάμι, στο κέντρο της κοινότητας των εξόριστων Κουβανών και πένθος ανάμεσα στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά του είναι η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι οποίες έχουν δώσει την Κούβα μερικά από τα καλύτερα στατιστικά ανθρώπινης ανάπτυξης στην περιοχή. Αλλά θεωρείται επίσης υπεύθυνος για γκάφες στον κεντρικό σχεδιασμό που σε συνδυασμό με το εμπάργκο των ΗΠΑ, οδήγησαν σε στραγγαλισμό την οικονομία, αφήνοντας τους περισσότερους Κουβανούς να αναζητούν απελπισμένα ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει και η Guardian αφήνει επίσης πίσω του και μια χώρα διχασμένη. Οι παλαιότεροι που θυμούνται την βάναυση διακυβέρνηση του δικτάτορα Μπατίστα, εξυμνούν τα κατορθώματα της Επανάστασης. Οι νεότεροι μιλάνε για την καταστολή και τις χαμένες ευκαιρίες, αλλά όλοι μικροί και μεγάλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα: Φιντέλ.

Το σίγουρο είναι ότι με την επανάσταση του και την διακυβέρνηση του νησιού της Κούβας για περισσότερα από 50 χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο άφησε το σημάδι του στην Ιστορία. Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία. Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

Πηγή: www.lifo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top