ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Të ardhurat nga emigrantët në Shqipëri 29mln euro në pak

Familjet në Shqipëri morën më pak para nga të afërmit e tyre që punojnë si emigrantë jashtë shtetit. Mësohet se gjatë gjithë vitit të shkuar, në vend hynë rreth 660 milionë euro nëpërmjet dërgesave të emigrantëve. Shuma e parave që emigrantët shqiptarë u kanë dërguar familjarëve të tyre në 2011-ën përllogaritet të jetë rreth 29 milionë euro më pak se viti 2010. Të dhënat janë publikuar në raportin e Bankës së Shqipërisë për vitin 2011.

 

Përgjatë viteve të fundit, dërgesat kanë pasur në ecuri rënëse, ku shkaku kryesor ka qenë kriza që po përjetojnë vende si Greqia dhe Italia, ku kanë emigruar edhe pjesa më e madhe e emigrantëve. Megjithatë, ritmet e rënies kanë qenë më të ulta në vitin e shkuar krahasuar me vitet e mëparshme dhe kjo lidhet me një shpjegim: përkeqësimi i situatës në Greqi, e cila bëri që një pjesë e emigrantëve t’i transferonin kursimet e tyre në Shqipëri.

 

Zyrtarisht janë rreth 1.4 milionë shqiptarë, të cilët punojnë dhe jetojnë jashtë vendit, ku pjesa më e madhe ndodhen në Greqi (rreth 47 %) dhe Itali (rreth 36 %). Duke parë këto shifra, natyrisht edhe pjesa më e madhe e dërgesave vijnë nga këto vende. Por janë pikërisht shtetet e mësipërme që po përballen me krizën kur Greqia ishte në prag të një falimenti kurse Italia përbën ende shqetësim për BE-në. “Gjatë kësaj periudhe, flukset hyrëse të dërgesave të emigrantëve shënuan rënie me rreth 8.6 për qind në terma vjetorë. Zhvillimet me situatën e punësimit në vendet fqinje, veçanërisht në Itali dhe Greqi sugjerojnë për vazhdimësi të trendit rënës të këtij elementi të llogarisë korente edhe në të ardhmen”, – thekson Guvernatori Fullani në raportin e Bankës së Shqipërisë për vitin 2011.

 

Por për çfarë përdoren dërgesat e emigrantëve nga familjet e tyre në Shqipëri? Një studim i Institutit “Agenda” ka nxjerrë se pjesa më e madhe e dërgesave përdoren ose për të blerë ilaçe ose për ushqime. Çmimet e larta të tyre por edhe ulja e dërgesave gjatë viteve të fundit bën që pjesa më e madhe e familjarëve sipas studimit, të mos kursejë asnjë euro nga paratë e dërguara.

 

Nisur edhe nga efekti psikologjik i krizës, por edhe ulja e dërgesave, familjet janë të prirura që shpenzimet në vlera të mëdha, të cilat kanë të bëjnë kryesisht me blerje të pasurive të paluajtshme, makina apo mobilim shtëpie, t’i shtyjnë për një kohë tjetër, kur ata të jenë të bindur se situata financiare do të jetë më e mirë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top