Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

 Τασία Χριστοδουλοπούλου: Αυτές θα είναι οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια 

H αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή, οπού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα τις ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το κομμάτι τις συνέντευξης που άφορα το θέμα της ιθαγένειας.

Οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια

– Εχετε πει ότι τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς θα αποκτήσουν ιθαγένεια. Δεδομένης και της απόφασης του ΣτΕ (σ.σ.: που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 3838/10 για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς) με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται η απόδοση ιθαγένειας;

– Θα λάβουμε υπόψη μας το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για το θέμα, το νομοσχέδιο που είχε έτοιμο η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και την απόφαση του ΣτΕ, για να καταλήξουμε στην ακριβή διατύπωση. Ηδη έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις προκειμένου να μη δημιουργηθεί ξανά ζήτημα αντισυνταγματικότητας και να αφήσουμε πάλι στο κενό τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και ζουν στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

– Εχετε καταλήξει στις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες τα παιδιά δεύτερης γενιάς θα αποκτούν ιθαγένεια;

– Η πρόθεση είναι να πάρουν ιθαγένεια τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ ή σπουδάζουν εδώ. Σχεδιάζεται να υπάρχει διπλή πρόβλεψη γέννησης και φοίτησης λίγων χρόνων σε ελληνικό σχολείο, ώστε να πληρούνται οι όροι της κοινωνικής ένταξης. Το να έχει πάει ένα παιδί σε ελληνικό σχολείο εξασφαλίζει ότι και οι γονείς του είναι κάποια χρόνια εδώ, γιατί η κοινωνική ένταξη ενός παιδιού αρχικά εξασφαλίζεται μέσω της οικογένειάς του. Τα παιδιά αφού φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο θα παίρνουν την ιθαγένεια αναδρομικά. Θέλουμε να αποφύγουμε την τουριστική ιθαγένεια, δηλαδή να αποκτά ένα παιδί ιθαγένεια και μετά να γυρίζει στην πατρίδα του και να την επικαλείται όποτε χρειαστεί.

 

[maxbutton id=”1″]

 

 

 

 

ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr/804693/article/proswpa/synentey3eis/ola-ta-kondylia-se-ypodoxh–filo3enia-enta3h

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top