ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μεταναστευτικά νέα της εβδομάδας

Τα μεταναστευτικά νέα της εβδομάδας*

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια εβδομάδα με έντονη επικαιρότητα. Είχαμε την συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε , είχαμε την απόφαση της ΕΚΤ, είχαμε την ορκωμοσία της νέας Βουλής,  άλλα και για το μέτωπο της μετανάστευσης έγιναν βαρυσήμαντες ανακοινώσεις  που έφεραν στην επιφάνεια τις διαφορές νοοτροπίας στο συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στα δυο κόμματα τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι πρώτες κινήσεις στο θέμα της μετανάστευσης , δημιουργία ειδικής  θέσης σε επίπεδο αναπληρώτριας υπουργού για Μεταναστευτική Πολιτική στο Υπουργείο Εσωτερικών και οι δηλώσεις της αρμόδιας αν. υπουργού ότι θα δοθεί η πολυπόθητη ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά τις δεύτερης γενιάς, έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ότι επιτέλους τα βάσανα και η ταλαιπωρία τους τελειώνει, ότι επιτέλους κάτι αλλάζει. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: «Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών», από τα πρώτα μέτρα του υπ.Εσωτερικών)

Όμως δεν ήταν γραφτό να κρατήσουν για πολύ τα χαμόγελα αισιοδοξίας. Την Τρίτη από την πρωινή εκπομπή του κυρίου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 , ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί στο να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς άλλα δεν έχει κανένα πρόβλημα  τα παιδιά της τρίτης γενιάς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Π.Καμμένος: «Δεν δεχόμαστε να πάρουν ελληνική ιθαγένεια η δεύτερη γενιά μεταναστών» VIDEO). Αυτή η  δήλωση του κυρίου Καμμένου και με δεδομένες τις λεγόμενες “Κόκκινες” γραμμές των ΑΝΕΛ για να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επανέφεραν την αβεβαιότητα στα μάτια χιλιάδων μεταναστών δεύτερης γενιάς. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Ιθαγένεια Η αβεβαιότητα επιστρέφει για τα παιδιά των μεταναστών )

Το πρώτο κόμμα που αντέδρασε ήταν το ΠΑΣΟΚ οι θέσεις του οποίου για τα μεταναστευτικά ζητήματα ήταν πάντα ξεκάθαρες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί ΠΑΣΟΚ δόθηκε για πρώτη φορά ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με τον νόμο 3838/10. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών)

Αλλά και από μεριά ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσον άφορα τις προεκλογικές θέσεις του κόμματος. Σε συνάντηση που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, εν όψει  των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στο τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, οπού συμμετείχε εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  και η Βασιλική Κατριβάνου, ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητες  του υπουργείου είναι να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών.  (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Χριστοδουλοπούλου Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα

Εκτίμησή μας είναι ότι ένας νόμος για την Ιθαγένεια θα κατατεθεί στην Βουλή και θα περάσει παρά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου. Πρώτον, δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση για το θέμα τις ιθαγένειας και σίγουρα θα υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στα δυο κόμματα για αυτό το θέμα. Δεύτερον, ένας νόμος για την ιθαγένεια θα τυχαίνει ευρείας  υποστήριξης στην Βουλή από σχεδόν όλα τα κόμματα, εκτός φυσικά Χρύσης Αύγης και ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με βάση την παιδεία, για το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές οι θέσεις του για το θέμα τις ιθαγένειας και το ΠΟΤΑΜΙ  στο πολιτικό του πρόγραμμα δηλώνει ότι τα παιδιά της δεύτερης γενιάς θα πρέπει να πάρουν την ιθαγένεια.  Παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που βλέπει το κάθε κόμμα το θέμα της Ιθαγένειας και παίρνοντας σαν προηγούμενο του Κώδικα για τη Μετανάστευση και την Κοινωνική Ένταξη (νόμος 4251/2014), που παρά τις φραστικές αψιμαχίες κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του υπερψηφίσθηκε από περισσότερους από 230 βουλευτές, ένας νόμος για την Ιθαγένεια θα τύχει υποστηρίξεως τουλάχιστον 251 βουλευτών. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Ένα νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια θα τύχει της υποστηρίξεως τουλάχιστον 251 βουλευτών

Κλείνοντας για το θέμα της ιθαγένειας υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά της τρίτης γενιάς παίρνουν αυτόματα ελληνική ιθαγένεια από την γέννησή τους , σύμφωνα με το 3838/10 που δεν έχει καταργηθεί και δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικό. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ:     Τα παιδιά της «τρίτης γενιάς » αποκτούν ιθαγενεια σήμερα απο τη γέννηση τους)

Από την άλλη, είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία στο σάιτ της από την εβδομάδα που μας πέρασε και κάθε βδομάδα  θα αναρτήσει λίστα με τα ονόματα των μεταναστών που έχει εγκριθεί η άδεια διαμονής τους και θα μπορούν να την παραλάβουν. Μια πολύ σημαντική βοήθεια η οποία ελπίζουμε ότι  θα εφαρμοστεί από όλες τις Αποκεντρομενές Διοικήσεις.(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Νέα υπηρεσία «Εκδοθείσες άδειες διαμονής, Δήμος Αθήνας»)

Και τέλος αποδόθηκε “δικαιοσύνη” για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που βρήκανε τραγικό θάνατο 12 μετανάστες. Σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο μοναδικός ένοχος για την υπόθεση είναι ο 21χρονος Σύριος ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθίστηκε και ο οποίος τιμωρήθηκε με φυλάκιση 145 ετών (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας το λινκ: Φυλάκιση 145 ετών για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι)

*Τα μεταναστευτικά νέα της εβδομάδας θα είναι μια νέα στήλη του Albanians.gr οπού θα σχολιάζονται όλα τα γεγονότα  για τα μεταναστευτικά θέματα που θα είναι στην επικαιρότητα κάθε εβδομάδα. Η στήλη θα δημοσιεύεται κάθε Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top