Ειδήσεις για μετανάστες

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Λιγότεροι από 100.000 μετανάστες θα πάρουν ιθαγένεια βάσει του ν/σ

Λιγότεροι από 100.000 μετανάστες συνυπολογιζομένων των τέκνων θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τον Κώδικα Ιθαγένειας.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Ζητήσαμε στοιχεία από τις υπηρεσίες μας σχετικά με το πόσοι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο. Δεν θα φτάσουν ούτε στις 100.000 μαζί με τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Με το νομοσχέδιο διαφωνεί η ΝΔ, με τον Εισηγητή της Γιώργο Γεωργαντά να επισημαίνει ότι «δίνουμε λάθος σήμα» και «μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους».

«Θέλουμε έναν νόμο που να αντέξει στο χρόνο, να μην έχει άλλες δικαστικές περιπέτειες, να είναι συμβατός με το Σύνταγμα» τόνισε η Αναπληρωτής Υπουργός, ζητώντας από τη Βουλή να σταλεί «ένα μήνυμα κοινωνικής ένταξης και αποδοχής στα παιδιά αυτά».

«Η δεύτερη γενιά δεν είναι μετανάστες, γεννήθηκαν εδώ από επιλογή των γονιών τους», είπε και πρόσθεσε: «Τα βλέπουμε καθημερινά, δεν διαφέρουν από τα δικά μας παιδιά, έχουν τις ίδιες προτιμήσεις, τα ίδια αισθητικά πρότυπα».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ακόμη τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα «από αυτά τα παιδιά που επιμένουν να μένουν εδώ και είναι επιλογή τους να μένουν εδώ».

Αναφερόμενη στα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι το κράτος αποφασίζει με δική του βούληση, διότι αποτελεί κυριαρχικό του δικαίωμα, σε ποιους θα αποδίδει την ιθαγένεια». «Αν θεωρούσαμε ότι το να έχεις την ιθαγένεια είναι απαράβατο και σημαντικό θα προσδιόριζε μέσα στο Σύνταγμα με ποιους όρους θα αποδίδεται η ιθαγένεια, όπως ισχύει σε άλλα συντάγματα. Όμως αποφασίζει να το ρυθμίζει ο κοινός νομοθέτης», σημείωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακόμη επεσήμανε ότι «υπάρχει σύγχυση ότι είναι άλλο η ιθαγένεια και άλλο η υπηκοότητα. Για το ελληνικό νομικό σύστημα είναι ταυτόσημες έννοιες. Η υπηκοότητα ήταν μία έννοια που χρησιμοποιούνταν πάρα πολύ επί βασιλείας και πλέον δεν χρησιμοποιείται. Πλέον ο Κώδικας μιλά για ιθαγένεια και δεν γίνεται να αποδίδεις στον ένα υπηκοότητα και στον άλλο ιθαγένεια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια

 

ΠΗΓΗ http://www.naftemporiki.gr/story/963441/t-xristodoulopoulou-ligoteroi-apo-100000-metanastes-tha-paroun-ithageneia-basei-tou-ns

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top