ΑΛΒΑΝΙΑ

Σύντομα η υπογραφή διμερούς συμφωνίας  Ελλάδας Αλβανίας

Σύμφωνα με το περιοδικό Documento ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενδέχεται να πάρει σάρκα και οστά η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας, επιλύοντας μία σειρά από ανοιχτές διπλωματικές πληγές, οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες.

Βασικότερο όλων είναι πως αίρονται οι αλυτρωτικές βλέψεις εκατέρωθεν. Οι αλβανικές αναφορές περί «Τσαμουριάς» φαίνεται πως μπαίνουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα βιβλία που διδάσκονται στη Αλβανία. Η απάλειψη του αλυτρωτικού όρου συνδέεται και με την χρήση από πλευράς της Ελλάδος του τοπωνυμίου, Βόρειος Ήπειρος.

Επίσης, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας αναγνωρίζονται πλήρως για πρώτη φορά από την αλβανική πλευρά. Έχει δε ήδη λυθεί το ζήτημα με τα νεκροταφεία όσων Ελλήνων πεσόντων σε αλβανικό έδαφος, ενώ με τη συμφωνία αναμένεται να συμπεριληφθεί η διπλωματική πράξη λήξης της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Ελλάδα – Αλβανία, γεγονός που όσο κι αν φαντάζει ανορθόδοξο παραμένει ανοιχτό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.«Κάποιοι τους έβαλαν μέσα στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν επιλύσει αυτό το στοιχειώδες διπλωματικό θέμα» σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Την είδηση ότι επίκειται συμφωνία  μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας “επιβεβαίωσε ” και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος παρεμβαίνοντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τη σχετική συμφωνία, εξηγώντας ότι «υπάρχουν πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Αλβανία».

ΠΗΓΗ http://www.documentonews.gr/article/epikeitai-lysh-kai-gia-to-albaniko-zhthma

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top