ΑΛΒΑΝΙΑ

Συνάντηση Κοτζιά – Μπουσάτι στην Κορυτσά ” Ελπίζουμε να κλείσουμε τα ανοιχτά θέματα”  

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά είχε συνάντηση με τον επίτροπο για την διεύρυσνη Johannes Hans, οπού συζητήθηκε ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και συγκεκριμένα για της δυο προς ένταξη χώρες Αλβανία και ΠΓΔΜ

Ο υπουργός δήλωσε ” Ήθελα να σας πω για τον Hahn ότι κάναμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση. Το χαρτοφυλάκιό του, όπως γνωρίζετε, είναι η διεύρυνση και  ιδιαίτερα αυτή την εποχή ενδιαφερόμαστε για την Αλβανία και για τη βόρειο γείτονά μας χώρα στα Σκόπια. Υπογράμμισα για άλλη μια φορά και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια για την ένταξη.

Τον ενημέρωσα για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την Αλβανία και όπως ξέρετε κάναμε στην Κρήτη ένα τριήμερο, αλλά είχε και λίγο Κυριακή, έφτανε στις τέσσερις μέρες κατά κάποιο τρόπο, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τον φίλο μου και εξαιρετική προσωπικότητα τον κ. Bushati, θα συνεχίσουμε 19 – 20 Ιανουαρίου στην Κορυτσά, θα πάμε από τη Θεσσαλονίκη 2 ώρες περίπου με το αυτοκίνητο.

Εκεί ελπίζω να ολοκληρώσουμε τα θέματα που ανοίξαμε. Έχω μια αισιοδοξία, συγκρατημένη, νομίζω ότι όλοι μας ενδιαφερόμαστε ώστε αυτά τα θέματα να μην διαιωνιστούν με την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την Αλβανία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή και να αποτελέσουν και εμπόδιο για κάτι τέτοιο. Θέλουμε και οι δυο πλευρές να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πάρα πολύ καιρό, ή να συγκεκριμενοποιηθούν οι συμφωνίες του παρελθόντος με τις σημερινές απαιτήσεις.

Γενικά σκεφτόμαστε όλη αυτή η διαδικασία να καταλήξει και σε ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Ή να το πω πιο σωστά, να ανανεώσουμε εκείνο το σύμφωνο φιλίας του 1996.

Οι συζητήσεις μας αφορούν σειρά θεμάτων, υπάρχει καλή προετοιμασία. Οι ομάδες που έχουμε ορίσει να συντονιστούν και να συνεργαστούν τον Δεκέμβρη βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Νομίζω ότι αυτό το σλόγκαν που λέει ότι «η ιστορία δεν πρέπει να είναι η φυλακή μας, αλλά να είναι το σχολείο μας», ελπίζω να αποδειχτεί στην πράξη έτσι δημιουργική.

Η δική μας απόφαση είναι ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και εφόσον τα λύσουμε, θα είμαστε ισχυροί αρωγοί της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας χωρίζουν τέτοιου βαθμού προβλήματα ώστε να μη μπορούμε να τα λύσουμε. “

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top