ΑΛΒΑΝΙΑ

Στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου της Αλβανίας

 

Την έκθεση προόδου της Αλβανίας, καθώς επίσης και άλλων βαλκανικών χωρών, δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση προόδου ανέλυσε την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Οκτώβριος 2014.

Στις συστάσεις της για την Αλβανία, η Επιτροπή δίνει και πάλι έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και την ανάγκη για μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σε στενή διαβούλευση με την Επιτροπή της Βενετίας.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διασφαλίσουν πάνω απ’ όλα τον πολιτικό διάλογο στη Βουλή. Αναφερόμενη στην απομάκρυνση επ’ αορίστου της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ η αντιπολίτευση θα πρέπει να δεσμευτεί για μια εποικοδομητική συνεργασία στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων.

“Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να συνοδεύεται από έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,” αναφέρουν οι συστάσεις που παρουσίασε ο επίτροπος Στέφαν Φούλε, δηλώνοντας ότι “είναι ευθύνη και των δύο κομμάτων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να εξασφαλιστεί ο πολιτικός διάλογος στο κοινοβούλιο και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του”.

“Η κυβέρνηση έχει επιδείξει την πολιτική βούληση να δράσει αποφασιστικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς,” αναφέρει η έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά, μεταξύ άλλων, τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ στη μάχη κατά της διαφθοράς, συνιστά “οι έρευνες να είναι αποτελεσματικές”.

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ένα από τα προβλήματα για την Αλβανία παραμένει η διαφθορά στον τομέα της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/504585/sti-dimosiotita-i-ekthesi-proodoy-tis-alvanias#ixzz3FdJVVOJg

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top