ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάτα: Σταμάτησαν τα μαθήματα Αλβανικών λόγω των αντιδράσεων των κάτοικων

Σπάτα: Σταμάτησαν τα μαθήματα Αλβανικών λόγο των αντιδράσεων των κάτοικων

Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από την ημέρα έναρξης (22 Ιανουαρίου) των μαθημάτων μητρικής γλώσσας για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής των Σπάτων, σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, τελικά διογκώθηκαν και πέτυχαν τον σκοπό τους.
Τα μαθήματα σταμάτησαν, κάτι που κατά τραγική ειρωνεία έγινε γνωστό ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, δηλαδή σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.

Βέβαια ως πληροφορία υπήρχε όλες τις προηγούμενες ημέρες όμως ήταν κάτι που δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας πήραν σάρκα και οστά όταν στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Σπάτων στις 6 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε ομόφωνα απόφαση (με αριθμό 4/2017) σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να διατεθούν κτιριακές εγκαταστάσεις του δήμου εντός χωρικών ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων, αυτό (δηλαδή το τοπικό συμβούλιο) να λαμβάνει γνώση «καθώς και να προωθεί τα αιτήματα στον Δήμαρχο για την τελική έγκρισή τους».

Στην αιτιολόγηση της απόφασης αυτής επισημάνθηκε ότι επειδή η διάθεση δημοσίων κτιρίων μπορεί σε πολλές περιπτώσεις «να δημιουργήσει πολιτικοκοινωνικές και λοιπές αντιδράσεις», το τοπικό συμβούλιο «να λαμβάνει γνώση για το σύνολο των σχετικών αιτημάτων που αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Σπάτων» και να είναι αυτό που θα υποβάλει τη σχετική πρόταση «για έγκριση ή μη της διάθεσης και για το σύνολο των αιτημάτων την τελική απόφαση να λαμβάνει ο Δήμαρχος».

Βέβαια ένα θέμα που τίθεται είναι εάν έχει επί της ουσίας αρμοδιότητα το τοπικό συμβούλιο και όχι τα αρμόδια δημοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η Επιτροπή παιδείας την οποία με την απόφασή του αυτή το τοπικό συμβούλιο προσπαθεί να υπερκεράσει.

Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν να δοθεί εντολή να σταματήσουν τα μαθήματα μητρικής γλώσσας για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής.

Παράλληλα ο δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου ζήτησε και αναμένει να λάβει περισσότερα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διενέργεια μαθημάτων μητρικής γλώσσας ενώ ήδη διερευνάται το ενδεχόμενο εξεύρεσης ενός άλλου χώρου όπου θα μπορούν τα μαθήματα να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Βέβαια υπάρχει και ένα σχήμα οξύμωρο στο όλο ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδας τα μαθήματα για τα αλβανόπουλα να διεξάγονται κανονικά και χωρίς την παραμικρή αντίδραση ενώ στη δημοτική ενότητα Σπάτων (η οποία επίσης ανήκει στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας), να μην είναι δυνατό να συμβεί το ίδιο!

Με άλλα λόγια πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο δήμο! Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά αυτά τα οποία είναι ηλικίας από 7 έως 15 ετών και τα οποία σίγουρα δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις σκοπιμότητες των… μεγάλων!

ΠΗΓΗ http://www.notioanatolika.gr/news/10277-spata-nikisan-oi-antidraseis-stamatisan-ta-mathimata-mitrikis-glossas-gia-ta-paidia-alvanikis-katagogis

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top