ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι διακρίσεις σε βάρος μεταναστών τρίτων χωρών

Νομικές συμβουλές για διακρίσεις που έχουν υποστεί, ζήτησαν οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέφυγαν «στα Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών» κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους.
Τα γραφεία λειτουργούν με τη συνεργασία πέντε οργανώσεων, οι τέσσερις από τις οποίες μη κυβερνητικές, σε επτά πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας τους, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και καταπολέμηση των διακρίσεων» έως τις 24 Ιουνίου το 65% από τους 487 ωφελούμενους των ατομικών περιπτώσεων που προσέφυγαν στα ειδικά γραφεία είχε ανάγκη από νομικές συμβουλές, το 34% ζήτησε ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το 1% ήθελε βοήθεια για να βρει εργασία.

Όπως ανέφερε η Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγος από τη ΜΚΟ PRAKSIS, το 75% των πολιτών αυτών είχαν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ενώ το 64% ήταν πολίτες από την Αλβανία και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά πολίτες από τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 37,5 έτη, ενώ ο μέσος όρος παραμονής στην Ελλάδα τα 13,6 χρόνια. Το 56% ήταν άνδρες και το 44% γυναίκες, ενώ αναφορικά με την οικογενειακή κατάστασή τους, το 67% ήταν παντρεμένοι και το 30% άγαμοι, το 2% διαζευγμένοι και το 1% σε κατάσταση χηρείας. Ο μέσος όρος των παιδιών που έχει κάθε οικογένεια είναι δύο.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, το 47% έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 31% είναι αναλφάβητοι, το 19% έχει τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 3% την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις ομαδικές περιπτώσεις που απασχόλησαν τα ειδικά γραφεία, το σύνολο των ωφελουμένων ήταν 195. Οι περισσότεροι σε ποσοστό 48% ήταν από την Αλβανία, και ακολουθούν το Πακιστάν (31%) και η Ουκρανία (17%). Το 64% ήταν άνδρες και το 36% γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τα 32,6 χρόνια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 27 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα αλλά, όπως είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, οι πέντε οργανώσεις είναι «αποφασισμένες να συνεχίσουν τη λειτουργία των γραφείων ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις».

Πρόκειται για τις ΜΚΟ PRAKSIS, ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ, ΚΕΑΝ, CIVIL PLUS και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, που στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, ξεκίνησαν τη λειτουργία ειδικών γραφείων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, που αποτελούν τις έδρες των Ενιαίων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

ΠΗΓΗ http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=312642&catid=3

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top