ΑΛΒΑΝΙΑ

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση  σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι

[maxbutton id=”5″]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Το έχει αποδείξει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Αλβανία τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Σχετικά με το θέμα του προσφυγικού  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε “Ζητούμε από την Αλβανία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος και με βάση τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε την δύσκολη περίοδο του μεταναστευτικού, η Αλβανία να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον ‘Ανθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια.”

Επίσης ο κύριος Παυλόπουλος ζήτησε από τον Αλβανό ΥΠΕξ  καλύτερη μεταχείριση, και  πλήρης σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά τους ομογενείς στην Αλβανία,υπενθυμίζοντας στον κύριο Μπουσατι  ότι η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στη μεγάλη αλβανική κοινότητα που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και εργάζεται νομίμως, όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τέλος, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας την σημασία που έχει για την Ελλάδα να  συνέλθει η αρμόδια επιτροπή, η οποία θα λύσει το ζήτημα της ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του ‘Αξονα».

Από την πλευρά του ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα ως στρατηγικοί εταίροι, ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δικαίως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον σεβασμό των πεσόντων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εξέφρασε την πεποίθηση του, «πως η ελληνική κυβέρνηση, ο συνάδελφός μου ο κ. Κοτζιάς, θα πορευθούμε, θα προωθήσουμε θα προχωρήσουμε μπροστά ώστε να άρουμε την εμπόλεμη κατάσταση ως ένα κατάλοιπο του παρελθόντος που θα μας δώσει την δυνατότητα να κλείσουμε ένα κεφάλαιο στις ιστορικές μας σχέσεις. Ένα κεφάλαιο που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναφορικά με τους ομογενείς στην Αλβανία τόνισε:

«Δικαίως αναφερθήκατε στα σημερινά προβλήματα, στα σημερινά θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και στους Αλβανούς στην Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά πολύ λόγω της φιλοξενίας των Ελλήνων, χάριν της φιλοξενίας των Ελλήνων, όπως αναφέρατε δικαίως. Εμείς σεβόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, έχομε υπογράψει δε τη Συμφωνία Πλαίσιο και είμαστε Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων. Έχουμε καλλιεργήσει πνεύμα εμπιστοσύνης με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και είμαστε ανοικτοί να σεβαστούμε και να προχωρήσουμε ενόψει της Συμφωνίας Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες».

Σχετικά με το Προσφυγικό εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αλβανίας «στις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα όσον αφορά την προσφυγική κρίση» και υπογράμμισε: «η ξενοφοβία είναι ξένη πρακτική για εμάς. Εμείς θα τιμήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και θα προσφέρουμε την δική μας συνδρομή εντός της ΕΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προβάλλουν λόγω της παρούσας κρίσης».

Τέλος, ο Αλβανός υπουργός εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Αλβανίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυσκολίες που συνοδεύουν ή συνόδευαν τις διμερείς σχέσεις θ’ αρχίσουν πλέον να αποσυναρμολογούνται μία προς μία, ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας βασιζόμενοι στις ευρωπαϊκές αξίες.

ΠΗΓΗ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113950638

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top