Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Shqipëria, ndër vendet me vdekshmëri më të lartë foshnjore

Raporti më i fundit i publikuar nga “Save the Children” e rendit Shqipërinë ndër vendet me vdekshmërinë foshnjore më të lartë. Sipas raportit 18% e vdekjeve nën moshën 5-vjeçare ndodhin në ditën që lind fëmija, ndërsa 50% ndodhin brenda muajit të parë të lindjes. Sipas raportit në Europën Qendrore dhe Lindore, rreziku i vdekjes në ditën e lindjes është më i lartë në Shqipëri, Turqi dhe Rumani. Shqipëria ka nivelin më të lartë të vdekshmërisë në ditën e parë të lindjes nga çdo vend tjetër në Gadishullin Ballkanik.

“Bota ka bërë progres të jashtëzakonshëm që nga viti 1990 në reduktimin e vdekshmërisë së nënave dhe foshnjave përfshirë këtu edhe Shqipërinë. Numri i fëmijëve që vdesin nën 5 vjeç në mbarë botën çdo vit është ulur me mbi 40%, nga 12 milionë – 6.9 milionë. Por, pak progres është bërë për foshnjet e porsalindur të cilët janë më të rrezikuar nga të gjithë”, thuhet në raport.

Sipas këtij raporti dita më kritike për jetën e foshnjës është dita e parë e lindjes. Ky përfundim është arritur pas një hulumtimi të thellë në statistika.

(a.h/BalkanWeb)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top