ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε χωματερή της Ευρώπης μετατρέπεται και πάλι η Αλβανία

Σε χωματερή της Ευρώπης μετατρέπεται και πάλι η Αλβανία

Σε χωματερή της Ευρώπης μετατρέπεται και πάλι η Αλβανία τρία χρόνια μετά την απαγόρευση της εισαγωγής απορριμμάτων από άλλες χώρες. Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης νόμο που επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, ο νόμος που επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων και αποβλήτων στη χώρα ψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά και 4 αποχές. Την ώρα της ψηφοφορίας, χιλιάδες άτομα διαδήλωναν μπροστά από το κοινοβούλιο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι επικριτές του σχεδίου εκφράζουν την ανησυχία ότι η άρση κάθε περιορισμού θα μετατρέψει την Αλβανία σε σκουπιδότοπο στον οποίο θα καταλήγουν επικίνδυνα, ακόμη και ραδιενεργά, απόβλητα. Από την πλευρά της η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ράμα διαβεβαιώνει ότι ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρούς ελέγχους στις σχετικές εισαγωγές.

Η πρώτη κίνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013 ήταν να υλοποιήσει μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ακυρώνοντας τον νόμο για την εισαγωγή των αποβλήτων που είχε περάσει το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, η Αλβανία είχε στρέψει για λίγο πάνω της τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας όταν αποκαλύφτηκε ότι είχε εισαγάγει 588 τόνους επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από τη Γαλλία.

ΠΗΓΗ http://www.avgi.gr/article/10927/7478008/chomatere-tes-europes-kai-pali-e-albania

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top