ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 Σχέδιο δράσης για τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα των μεταναστών γιατί δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξήγησε ότι είναι κυρίως Αφγανοί, για τους οποίους έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και Σύριοι, που καταφεύγουν σε φθηνά ξενοδοχεία.

Ο κ. Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης στρατοπέδων και άλλων χώρων για τη φιλοξενία μεταναστών και ζήτησε να ληφθούν μέτρα υγιεινής για τους μετανάστες που συνωστίζονται στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου στη Θεσσαλονίκη φτάνουν περίπου 50 με 100 μετανάστες (ολόκληρες οικογένειες οι περισσότεροι) οι οποίοι δεν μένουν πάνω από μία, το πολύ δύο, βραδιές στην πόλη, έως ότου βρουν τρόπο να προωθηθούν στα σύνορα.

Πρόκειται, δηλαδή, για διερχόμενο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ανά εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη διέρχονται 500-1000 άτομα.

Εκτός από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών κι ένα δίκτυο κοινωφελών δομών, ο Δήμος έχει θέσει σε λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας οικογενειών αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων με τη χρηματοδότηση κατά 100% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, σε συνεργασία με την ‘Αρσις και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν για διάστημα έως έξι μηνών μάξιμουμ 28 άτομα (αφορά μέλη οικογενειών και ασυνόδευτους ανηλίκους), και προς στιγμήν φιλοξενούνται ήδη οι πρώτοι 15 άνθρωποι, οι 10 εκ των οποίων παιδιά, έχοντας παραπεμφθεί στη δομή του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης.

Επίσης, φρόντισε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής (χημικές τουαλέτες) [σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας] και βασική σίτιση (από τα συσσίτια του Δήμου) για τους διερχόμενους πρόσφυγες ανθρώπων που καταλύουν για λίγες βραδιές στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Αυτή την περίοδο καταρτίζεται ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Οι βασικοί άξονες αυτού του Σχεδίου Δράσης έχουν να κάνουν με:

-τη δικτύωση με κοινωνικές οργανώσεις και με όμορους Δήμους, ώστε να γίνονται κινήσεις από κοινού

-Τη συνεργασία με ξενοδοχεία και ξενώνες της πόλης για κάλυψη της προσωρινής ανάγκης στέγασης (αφορά μικρούς πληθυσμούς, έως 200 άτομα).
-Ένα πρόγραμμα αναδοχής οικογενειών, γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ασυνόδευτων ανήλικων από οικογένειες της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν χώρο να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους

-Πρόβλεψη για να στηθεί πρόχειρος καταυλισμός, στο πλαίσιο της λογικής της πολιτικής προστασίας, στην περίπτωση που οι προσφυγικές ροές αυξηθούν κατακόρυφα και η πόλη πλημμυρίσει από χιλιάδες πρόσφυγες.
Βασική μέριμνα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να μην υπάρχουν άνθρωποι άστεγοι

-Ακόμη κι αν είναι για μια-δυο βραδιές – στους δημόσιους χώρους της πόλης τόσο για λόγους αξιοπρέπειας των ίδιων των προσφύγων όσο και για λόγους καθημερινής λειτουργίας της πόλης, δημόσιας υγείας, αλλά και αποφυγής πιθανών ρατσιστικών αντανακλαστικών

Αυτήν την περίοδο καταρτίζει την πρότασή του, μαζί με τους ‘Αρσις-Praksis-Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, για ένα πρόγραμμα που αφορά την υποστήριξη και τη μέριμνα σε πρόσφυγες που θα χρηματοδοτήσει το Solidarity Now του Open Society Foundation.

Πρόκειται για μια πρόταση που αφορά την εξασφάλιση προσωρινής στέγης σε ξενοδοχεία της πόλης, την σίτιση μέσω υφιστάμενων δομών του Δήμου, της Εκκλησίας ή κοινωνικών οργανώσεων και ομάδων, την παροχή ρουχισμού, αλλά και streetwork από την ‘Αρσις, ιατροφαρμακευτική φροντίδα από την PRAKSIS και νομική συμβουλευτική από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Θα είναι δηλαδή μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για μικρής κλίμακας ανάγκες. Η πρόταση θα κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top