ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Με τον όρο «σακχαρώδης διαβήτης» αναφερόμαστε σε ένα νόσημα κατά το οποίο οι τιμές του σακχάρου στον οργανισμό είναι υψηλότερες των φυσιολογικών ορίων. Διακρίνονται δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη: αυτός που εμφανίζεται σε ηλικίες συνήθως άνω των 40 και ονομάζεται τύπου 2 και αυτός που ονομάζουμε νεανικό διαβήτη ή τύπου 1 και παρουσιάζεται από την παιδική ηλικία. Εδώ θα εστιάσουμε στη διατροφική αντιμετώπιση που αφορά τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι και ο πιο συχνός.

Μικρά και συχνά γεύματα Ο καταμερισμός της τροφής σε μικρά και τακτά γεύματα είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο του σακχάρου, καθώς αν ίσες θερμίδες καταμεριστούν σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα, και όχι σε περισσότερα και πιο μικρά, η ρύθμιση των τιμών του είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, με πολλά και μικρά γεύματα αποφεύγονται τα απότομα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του σακχάρου και δίνεται στον οργανισμό η δυνατότητα να το ρυθμίσει καλύτερα. Έτσι, λοιπόν, 5-6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.

Οι υδατάνθρακες στο πιάτο οσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων, ο σημαντικότερος παράγοντας για τη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη είναι οι υδατάνθρακες. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει είναι οι υδατάνθρακες τους οποίους προσλαμβάνει μέσω της τροφής του. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, το παξιμάδι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, οι πατάτες, τα φρούτα και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.

Για το www.albanians.gr
Frida Mareci

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top