ΑΛΒΑΝΙΑ

«Ραντεβού» με την Ευρώπη δίνει στις κάλπες η Αλβανία

Ραντεβού με την ιστορία έχει ο αλβανικός λαός στις εθνικές εκλογές την Κυριακή, με την πάταξη της διαφθοράς και την προάσπιση της ιδιοκτησίας να αποτελούν προτεραιότητα για την εξασφάλιση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τη χώρα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ελπίζει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, για πάταξη της διαφοράς στη Δικαιοσύνη και βελτίωση των συνθηκών όσον αφορά στην ιδιοκτησία.

Οι εκλογές διενεργούνται υπό τη σκιά έντονης αβεβαιότητας για την πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια –θα παίξουν, όμως, καθοριστικό ρόλο για τις σχέσεις της Αλβανίας με τις Βρυξέλλες. Τα δύο καίρια ζητήματα –διαφθορά και ιδιοκτησία– αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση από το 2014 και μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε το ιταλικό IPR Marketing για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας OraNews, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να προηγούνται με 48% έναντι 33% των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, εφόσον η διεξαγωγή των εκλογών δεν αντιμετωπίσει προβλήματα, οι κάλπες της Κυριακής ανοίγουν τον δρόμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως το 2022.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή http://www.insider.gr/eidiseis/financial-times/52814/rantevoy-me-tin-eyropi-dinei-stis-kalpes-i-alvania

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top