ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην εφαρμογή του νόμου για την ιθαγένεια

Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην εφαρμογή του νόμου για την ιθαγένεια της “δεύτερης γενιάς”

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Και γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα εάν σκεφτεί κανένας ότι πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι, ψυχές, οικογένειες. Μια ολόκληρη…κωμόπολη αλλοδαπών συμπολιτών μας έχει αποκτήσει στην Κρήτη , σε λιγότερο από δύο χρόνια, πλέον την ελληνική ιθαγένεια με το νέο νόμο! Πρόκειται για ρεκόρ αιτήσεων και εγκρίσεων ελληνικής ιθαγένειας σε όλη την Ελλάδα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου το οποίο θεωρεί όπως προκύπτει την Κρήτη περιοχή πρότυπο και μοντέλο εφαρμογής του νόμου.Τα νούμερα που έρχονται στο φως είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά! Από την στιγμή που ψηφίστηκε το 2015 ο νέος νόμος 4332 για την ιθαγένεια μέχρι τέλος του 2016 έχουν κατατεθεί πάνω από 3500 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί ή είναι στη διαδικασία έγκρισης- τελικό στάδιο- ήδη πάνω από 3000!

«Ναι, είμαστε σε πολύ μεγάλα νούμερα αιτήσεων και εγκρίσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και με την Αττική ακόμη που έχει τόσο πληθυσμό» λέει ο προιστάμενος της διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών υποθέσεων κ.Νίκος Τσαγκαράκης ο οποίος αναλύει τα στοιχεία, αλλά κι εξηγεί ότι το «φαινόμενο Κρήτη» έχει την ερμηνεία του.

«Συνολικά έχουν υποβληθεί 3454 αιτήσεις. Πολύ μεγάλος αριθμός πραγματικά. Από αυτές οι 2023 έχουν ολοκληρωθεί και τακτοποιηθεί δημοτολογικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία 710 αιτήσεων περιλήψεις των οποίων έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται η δημοσίευσή τους. Συν έξι αιτήσεις που αναμένεται το δημοτολογικό. Επίσης είναι και 306 αιτήσεις που είχαν επεξεργαστεί εκτός συστήματος στο διάστημα που το πληροφοριακό σύστημα ιθαγένειας δεν λειτουργούσε λόγω εργασιών επικαιροποίησης. Αρα έχουμε 3054 συνολικά άτομα που παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι Έλληνες πολίτες όπως προβλέπει ο νόμος, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» λέει ο κ.Τσαγκαράκης.

Τρομάζουν τα νούμερα

Τα νούμερα ,σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να τρομάζουν. Εύκολα θα πει κάποιος τόσοι…αλλοδαποί ξαφνικά γίνονται Έλληνες; Δεν είναι όμως έτσι. Στην πλειοψηφία τους δείχνουν τα στοιχεία ότι είναι αλβανικής καταγωγής παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, πάνε σχολείο πλέον, μιλούν ελληνικά. Μικρότερο είναι το ποσοστό πολιτών που κατάγονται από άλλες χώρες, τη Σερβία, τη Μολδαβια, το ανατολικό μπλοκ.

Και φυσικά όλο αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, μια νέα τάση που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα…

Ο κ.Τσαγκαράκης με την πείρα που έχει προσπαθεί να εξηγήσει το «φαινόμενο Κρήτη»:

«Ναι, καταρχήν να το εξηγήσω υπηρεσιακά: έχουμε μια υπηρεσία  που έτρεξε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες από την στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος. Νομίζω ότι δώσαμε και την πρώτη ιθαγένεια από την Κρήτη. Έχουμε μεν λίγους υπαλλήλους, μόνο 24 σε όλη την Κρήτη, αλλά είναι υψηλού επιπέδου, έχουν πολύ καλή συγκρότηση, έχουν όλο το νομοθετικό πλαίσιο υπόψιν τους και γι αυτό εφαρμόζουμε το νόμο κατά γράμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία από τις αποφάσεις μας θετική ή αρνητική δεν έχει προσβληθεί και να καταπέσει!»

Για τον κ.Τσαγκαράκη φυσικά το «φαινόμενο Κρήτη» είναι και κάτι διαφορετικό:

«Δεν είναι βέβαια η υπηρεσία μονο. Υπάρχουν και σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η Κρήτη είναι και αποδεικνύεται ένας φιλόξενος χώρος, μια περιοχή που κατά τεκμήριο αγκαλιάζει τον κόσμο που ήρθε εδώ. Και είναι ακόμη μια περιοχή που μέσα στην κρίση προσπαθεί να αντισταθεί, υπάρχει παραγωγή, υπάρχουν ακόμη δουλειές, για αυτό τόσος κόσμος έμεινε εδώ. Έχουν φύγει και πολλοί αλλά έχουν μείνει και πολλοί ακόμη» αναφέρει ο κ.Τσαγκαράκης.

Ο ίδιος αποφεύγει να κάνει μια αξιολογική κρίση για το νόμο τον οποίο και πάλι έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς είμαστε εδώ για να τηρούμε κατά γράμμα το νόμο που ψήφισε η ελληνική Πολιτεία. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο νόμο ο οποίος κατέπεσε ουσιαστικά αφού ανεστάλησαν διατάξεις του με την απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ο τωρινός νόμος έχει προσβληθεί νομίζω με μια απόφαση δική μας» λέει και συνεχίζει:

«Κι αυτό θα κάνουμε. Οι αιτήσεις συνεχίζουν να έρχονται μαζικά, εμείς θα τις εξετάζουμε και θα κρίνουμε» αναφέρει και παραδέχεται ότι κάποιοι ζητούν την ελληνική ιθαγένεια για να…φύγουν!

«Ναι, έχουμε κάποιες περιπτώσεις νέων που μας το λένε ξεκάθαρα στην επιτροπή. Δώστε μου την ιθαγένεια για να φύγω. Για μας δεν μετράει αυτό. Σημασία έχει να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου» αναφέρει.

ΠΗΓΗ http://www.cretalive.gr/crete/mia-oloklhrh-polh-ths-krhths-phre-ithageneia

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top