ΑΛΒΑΝΙΑ

Προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ και Αλβανία η Κομισιόν

Τη Στρατηγική της για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσίασε η Κομισιόν και από ότι φαίνεται η ΠΓΔΜ και η Αλβανία ετοιμάζονται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν αφορούν τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και η στρατηγική αυτή εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2025.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και θεωρούνται πως θα μπορούσαν δυνητικά να προσχωρήσουν στην ΕΕ ως το 2025. Κάτι που αναμενόταν.

Για την πΓΔΜ και την Αλβανία, η Κομισιόν σημειώνει ότι καταγράφεται σημαντική πρόοδος και δηλώνει έτοιμη να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για τις δύο χώρες, στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια εισήγηση, θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το ονοματολογικό με την πΓΔΜ. Γιατί εάν δεν έχει συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα βέτο.

Άλλωστε, όπως είπε ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην ΕΕ, αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με το ονοματολογικό ο επίτροπος, που είναι υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν. «Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συνεχής προσπάθεια για Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Όσο για τα υπόλοιπα κράτη, η Κομισιόν τονίζει για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη,  ότι θα μπορούσε να καταστεί υποψήφια για ένταξη, έπειτα από συνεχή προσπάθεια και δέσμευση.

Παράλληλα, για το Κόσοβο, για το οποίο τα πράγματα είναι πιο ρευστά λόγω των αντιδράσεων εντός της ΕΕ για την ένταξη ενός κράτους που δεν έχουν καν αναγνωρίσει, η Κομισιόν τονίζει τη σημασία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή του πορεία, «εφόσον το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες».

ΠΗΓΗ https://www.thepressproject.gr/article/123611/Pros-enarksi-ton-entaksiakon-diapragmateuseon-gia-PGDM-kai-Albania-i-Komision

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top