ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδιάζουν πιο αυστηρούς όρους για την ιθαγένεια

 

Κλειδί θα αποτελεί πλέον η ενσωμάτωση

στην ελληνική κοινωνία για να αποκτήσουν δικαίωμα πολιτογράφησης οι μετανάστες, επηρεάζοντας και τα περίπου 200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στη χώρα ή φοίτησαν για έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

 

Σε αυστηρότερη τροχιά κινούνται οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών μετά και την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση.
«Δεν θα χορηγείται ιθαγένεια με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα. Θα δίνεται ως επιβράβευση σε κάποιον που εντάχθηκε», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι μόνον με την ενηλικίωση θα μπορούν ακόμη και μετανάστες που γεννήθηκαν ή φοίτησαν στη χώρα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.
Ωστόσο θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους. «Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», επισημαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτουν ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους. Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία – εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία – να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.
Οι προωθούμενες αλλαγές στον νόμο Ραγκούση θα πρέπει να πάρουν «πράσινο φως» από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένες μάλιστα και τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
«Η κινδυνολογία ότι η Ελλάδα θα γίνει πόλος για ελληνοποιήσεις αποδεικνύεται ψευδής, διότι τα τρία χρόνια που ίσχυσε ο νόμος μόλις 6.072 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια», ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάγκη προσεκτικής μελέτης της απόφασης επισημαίνουν κύκλοι της Ιπποκράτους. «Οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς μεγάλες και μάλιστα ριζικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία», σχολιάζουν από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται «απλοί, ουσιαστικοί, αξιοπρεπείς και αδιάβλητοι τρόποι διαπίστωσης του ατομικού δεσμού με την Ελλάδα».
Υπέρ της φιλοσοφίας του νόμου Ραγκούση τάσσονται στη Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα πρέπει να μη δυσχεραίνει τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες που την δικαιούνται.

ΠΗΓΗ www.tanea.gr

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top