ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανότητα χιονιού τις επόμενες ώρες και στην Αθήνα

Πιθανότητα χιονιού τις επόμενες ώρες, ακόμα και στην Αθήνα

Καθώς η ψυχρή εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Στερεάς από τις πρώτες ώρες της Τρίτης, μας έρχονται νέα δεδομένα σχετικά με την κίνηση και την εκβάθυνση του χαμηλού βαρομετρικού που μας επηρεάζει αλλά και αντίστοιχα που προέρχονται κυρίως από τα περιοχικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης. Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα βλέπουμε τη νέφωση πάνω από τον ελληνικό χώρο στις 15.10 τοπική ώρα σήμερα Τετάρτης 30/11, όπου εκτός από την εκτεταμένη χαμηλή και μέσου ύψους νέφωση που επικρατεί πάνω από την ανατολική ηπειρωτική χώρα και το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, παρατηρούμε επιπροσθέτως νεφώσεις και στο νότιο Ιόνιο, με χαρακτηριστική κυκλωνική ροή σχηματίζοντας “μάτι”.

Πρόκειται για δευτερεύον κέντρο του συστήματος (καθώς το μητρικό βρίσκεται ήδη ανατολικότερα της Ρόδου), το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της ύπαρξης αερίων μαζών με θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες του αρχικώς προβλεπόμενου κυρίως στα μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας (περίπου 3000-5000μ) και της αντίδρασής τους με την ακόμη θερμή θαλάσσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονα κυκλωνικής ροής στην περιοχή που θυμίζει τυφώνα και της περεταίρω εκβάθυνσης του χαμηλού βαρομετρικού. Η κίνησή του τις επόμενες ώρες προς τα νοτιοανατολικά (νοτίως της Κρήτης), θα έχει σαν αποτέλεσμα και την επιφανειακή “έλξη” ακόμη ψυχρότερων αερίων μαζών από τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και προς τη νοτιοανατολική Στερεά, με ταυτόχρονα τη δημιουργία επιφανειακών συγκλίσων στους ανέμους.

15310623_10209606984864844_813155396_n

Η πρόγνωση που έχει έκδοθεί ισχύει επομένως, αλλά με μια μικρή τροποποίηση όσον αφορά τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αττική:

Από το βράδυ σήμερα Τετάρτη 30/11, αναμένεται πύκνωση των νεφώσεων σε νοτιοτερα τμήματα της Μαγνησίας, σε Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια, με τοπικές χιονοπτώσεις έως και μηδενικά υψόμετρα, φαινόμενα τα οποία μέχρι την αλλαγή της ημέρας θα επηρεάσουν και πολλές περιοχές της Βοιωτίας, τη βορειοδυτική Αττική και την κεντρική Εύβοια ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζονται από τα βορειότερα τμήματα.

Μέσα στις πρώτες ώρες της Πέμπτης, χιονοπτώσεις ασθενείς και κατά τόπους μέτριας έντασης αναμένονται στα νοτιότερα της Βοιωτίας, σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας καθώς και σε βορειοδυτική και βόρεια Αττική, πρόσκαιρα έως και μηδενικά υψόμετρα, φαινόμενα που μέχρι αργά τη νυχτα/πρωτες πρωινές ώρες θα επηρεάσουν και κεντρικότερα/νοτιότερα τμήματα της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου και του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Εδώ, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε υψόμετρα >100μ κυρίως και πρόσκαιρα σε περίπτωση γενίκευσης και χαμηλότερα κυρίως όσον αφορά τα δυτικά προάστια.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση σε όλες τις περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ίσως σημειωθούν αργά τη νύχτα/πρώτες πρωινές ώρες και σε τμήματα της ανατολικής και νοτίου Ευβοίας, από τα 200μ και άνω.
Έτσι λοιπόν, όποιος μείνει άγρυπνος τη νύχτα στην Αθήνα, ιδίως δε στα δυτικά και βόρεια προάστια αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης και σε περιοχές κοντά στον Υμηττό, είναι αρκετά πιθανό να δει τις πρώτες νιφάδες αυτού του χειμώνα να πέφτουν έστω και για λίγο!

ΠΗΓΗ http://www.meteo-news.gr/2016/11/blog-post.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top