Ειδήσεις για μετανάστες

Πιο αποδυναμωμένο το νομοσχέδιο της Ιθαγένειας από το προηγούμενο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πιο αποδυναμωμένο από το προηγούμενο, γνωστό και ως “νόμος Ραγκούση”, που αποσύρθηκε λόγω της ακυρωτικής εισήγησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να έχει περισσότερες πιθανότητες αποδοχής», αναφέρει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιαννης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια το Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η απειλή μια νέας προσφυγής και ακύρωσης εξακολουθεί, προσθέτει ο κ. Καμπαγιάννης, τίποτα δεν είναι σίγουρο, γι’ αυτό δεν πρέπει να υποχωρούμε στο ζήτημα των δικαιωμάτων περίπου 200.000 παιδιών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς. Αποκλείεται μεγάλος αριθμός παιδιών, τα οποία έχουν γνωρίσει ως σπίτι τους την Ελλάδα, καθότι εδώ μεγαλώνουν, εξηγεί ο Μιχάλης Αφολάνιο, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου «ΑΝΑΣΑ». Η σύνδεση των παιδιών με το καθεστώς νομιμότητας των γονιών τους είναι αδικαιολόγητη.

Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά από νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι είχαν ισχυρές άδειες παραμονής, αλλά τις έχασαν λόγω έλλειψης ενσήμων ή παιδιά ανθρώπων αιτούντων άσυλο, που παρότι διαμένουν χρόνια στην Ελλάδα, πηγαίνουν σχολείο κλπ δεν δικαιούνται ιθαγένεια. Παρομοίως, ο δεύτερος πυλώνας αναγνώρισης που συνδέεται με την επιτυχημένη ολοκλήρωση σπουδών σε ελληνικά ιδρύματα, αποκλείει παιδιά ξένων σχολείων ή άλλων που δεν επέλεξαν ή δεν κατάφεραν να πάνε σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Να σημειωθεί πως η Γ’ ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Αθηνών σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «το σχολείο τώρα θα αξιολογεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελευθερίες και δικαιώματα των παιδιών, αποδίδοντας ή όχι ιθαγένεια με τη βαθμολογία. Τα σχολεία θα έχουν παιδιά δυο κατηγοριών, Έλληνες επιτυχόντες ή αποτυχόντες, με πλήρη δικαιώματα, και μετανάστες με πλήρη δικαιώματα μόνο για επιτυχόντες. Πρόκειται για συστηματοποίηση του αποκλεισμού».

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν ξεκίνησε τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά τουλάχιστον εδώ και μια 15ετία από οργανώσεις και αλληλέγγυους, επισημαίνει ο κ. Αφολάνιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Παρότι χαιρετίζουμε την νέα προσπάθεια, δεν εφησυχαζόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όλους. Έχουμε δημιουργήσει μια ενιαία πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ενώσει τη δεύτερη γενιά μεταναστών και όλους τους μετανάστες, παλιούς και νέους, στην κατεύθυνση της πολυπολιτισμικής δημιουργικής κοινωνίας και της ικανοποίησης των διεκδικήσεων μας» συμπληρώνει ο κ. Αφολάνιο.

Στη Συνέντευξη τύπου πήραν μέρος εκπρόσωποι από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, την Ομοσπονδία Αλβανικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, την ASANTE, την ΑΝΑΣΑ, την Πακιστανική Κοινότητα, το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο, την Αιγυπτιακή Κοινότητα, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και την ΚΕΕΡΦΑ. Μ. Κιάου

www.dikaiologitika.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top