ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιές είναι οι επιπτώσεις του Brexit στους Αλβανούς μετανάστες στην Αγγλία

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησε την Τετάρτη τις προβλέψεις του Αρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, εγκαινιάζοντας έτσι το Brexit. Θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια , διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να αποχωρίσει η πρώτη οριστικά από την Ένωση.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα θα είναι αυτό της μετακίνησης των πολιτών (φοιτητών και εργαζομένων)  στη Βρετανία. Τα σενάρια ποικίλουν καθώς όλα τα νομικά ενδεχόμενα είναι ανοικτά εν όψει των συνομιλιών.  Στην Βρετανία βρίσκετε ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Ανάμεσα τους και πάρα πολλοί Αλβανοί μετανάστες που πήγαν στην Αγγλία έχοντας αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια οι οποίοι  πήγαν στην Αγγλία κάνοντας χρίση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και του φοιτητές που ζούνε στην Αγγλία 

Τα σενάρια ποικίλουν καθώς όλα τα νομικά ενδεχόμενα είναι ανοικτά εν όψει των συνομιλιών, άλλα σύμφωνα με τους ειδικούς οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται πλέον επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια. Επίσης  ένα Brexit θα σημάνει την απώλεια πρόσβασης στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα.

ΠΗΓΗ http://www.thetoc.gr/diethni/article/poies-einai-oi-epiptwseis-tou-brexit-stous-ellines-foitites–ergazomenous

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top