ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια κόμματα τον στηρίζουν  το νόμο για την ιθαγένεια

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, καθώς, ΝΔ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αναμένεται να το καταψηφίσουν.

Υπήρξε, πάντως, κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων της Βουλής (πλην της Χρυσής Αυγής) ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας.

Ωστόσο, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε, χθες, ότι στην πορεία της συζήτησης θα αναζητήσει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα. Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής αρχής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τους μετανάστες και πρόσφυγες, που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

Κατά τη συζήτηση της Τρίτης η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπογράμμισε ότι «η νομοθέτηση της ιθαγένειας είναι κρίσιμη γιατί τα τελευταία χρόνια ζουν πολλά παιδιά στην Ελλλάδα που είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στο περιθώριο της χώρας. Το νομοσχέδιο είναι σε όφελος του ελληνικού λαού γιατί θέλουμε να έχουμε με το μέρος του λαού μας τα παιδιά αυτά που θέλουμε να διαμορφώνουν συνείδηση ως μέλη αυτής της χώρας. Η ιθαγένεια δεν είναι έπαθλο, ούτε προνόμιο, αλλά δικαίωμα για αυτούς που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο». Η ίδια επισήμανε ότι προσωπικά μπορεί να προβληματίζεται με κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως με την επιτυχή φοίτηση των παιδιών, γιατί «δεν θεωρώ ότι μόνο οι καλοί μαθητές είναι κομμάτι της κοινωνίας» ή με την εξάρτηση των παιδιών από την νομιμότητα των γονέων, «τη στιγμή που λόγω κρίσης πολλοί γονείς έχασαν τη νομιμότητά τους», αλλά κατέληξε ότι υποστηρίζει πλήρως το νομοσχέδιο, διότι «είναι ένα νομοσχέδιο μετρημένο, με ορθό συγκερασμό και πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να αποδώσουμε ιθαγένεια και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στο χρόνο, με αντοχή, που θα βάζει στο χάρτη τη δεύτερη γενιά μεταναστών και θα αποδεικνύει ότι Έλληνες και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται επί της αρχής, όπως επισήμανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο στέλνει λάθος μηνύματα προς όλους σε μια κρίσιμη στιγμή για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Γεωργαντάς διαφώνησε με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με τις προϋποθέσεις της εγγραφής στο δημοτικό σχολείο και της νόμιμης πενταετούς παραμονής στην Ελλάδα του ενός από τους γονείς του, καθώς «η ολοκλήρωση σπουδών είναι ασφαλέστερο κριτήριο για την απόδοση της ιθαγένειας». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «πράγματι πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο γι’ αυτούς που έχουν πετύχει ή θα πετύχουν την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική πραγματικότητα για να αποκτήσουν την ιθαγένεια».

Η ειδική αγορήτρια του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, τόνισε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται επί της αρχής, αν και όπως είπε το Ποτάμι συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα στην πολιτική του από την αρχή. Η κα Μάρκου έκανε πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα όχι απλά να εγγράφονται στο δημοτικό, αλλά να το ολοκληρώνουν. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει πολιτική ουσιαστικής ένταξης πέρα από το νομοσχέδιο, εξέφρασε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο θα επιφέρει υπερφόρτωση των κρατικών μηχανισμών, που ήδη εμφανίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτήσεων για άδειες παραμονής, ενώ ζήτησε να εξεταστούν και περιπτώσεις, όπως των παιδιών που παρακολουθούν αναγνωρισμένα ξένα σχολεία στην Ελλάδα ή των παιδιών με λόγω αναπηρίας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο.

Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται επί της αρχής για το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης. «Από τη μια πλευρά θα υπάρχει ένα μικρό τμήμα των παιδιών μεταναστών που θα ευνοηθεί και από την άλλη η χώρα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που κάνουν πολέμους και οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση», υπογράμμισε. Ο ίδιος ζήτησε το νομοσχέδιο να επαναφέρει τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, όπως προέβλεπε ο νομος Ραγκούση.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νικόλαος Μαυραγάνης, επισήμανε ότι το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο, το οποίο «έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρωπισμού και του πολιτισμού σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που βιώνει η Ελλάδα που δεν μπορεί να μας βρίσκει αδιάφορους». «Οσοι έχουν την ελάχιστη γνώση της ιστορικής διαδρομής της χώρας μας θα ξέρουν ότι η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών», συμπλήρωσε. Ο ίδιος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για όσα παιδιά μεταναστών δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν, προκειμένου «να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με τα ελληνόπουλα και θα τύχουν της ίδιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει θετικά επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και ο τρόπος που η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα δεν απέχει πολύ από την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν αρκεί να ψηφίσουμε το νόμο αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τον εφαρμόσει γρήγορα. Η πίεση από τις προσφυγικές ροές έχει αυξηθεί και αν δεν κάνετε γρήγορα οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν σε μια Αθήνα που δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει», είπε. «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει και το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι», συμπλήρωσε.

http://www.iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top