ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεθαίνοντας στην Αλβανία

  Αύγουστο, Χριστούγεννα ή Πάσχα. Αυτή ήταν η καλή, μέχρι προτινος, εποχή για να πεθάνεις στην Αλβανία. Για να πεθάνεις και να μην πας άκλαυτος και μόνος.
Κάθε δυο χρόνια οι αλλοδαποί ήσαν υποχρεωμένοι να καταθέτουν τα χαρτιά τους για ανανέωση άδειας παραμονής.

Η απάντηση συνήθως κρατούσε πάνω από 6 μήνες, στο διάστημα αυτό δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψουν παρά μόνο Πάσχα, Χριστούγεννα ή Αύγουστο.

Κι αν υπήρχε ανάγκη; Ένας θάνατος π.χ.; Μια αρρώστια; Αδιάφορο.Αν και πάνω από 10 χρόνια ‘’νόμιμη’’ στην Ελλάδα, η μητέρα της Ανίσα, είχε κάνει το λάθος, παραβαίνοντας τις υποδείξεις, να πάει στην κηδεία του εκτός εποχής θανόντος συγγενούς της. Είδε κι έπαθε να γυρίσει πίσω, στην Ελλάδα όπου σύζυγος και παιδιά με αδημονία την περίμεναν.Φεύγοντας η ηλικιωμένη μητέρα της παρακάλεσε:

‘’Κι αν τύχει και πεθάνω, υποσχέσου μου να μην έλθεις, με ακούς;’’

2010. Η ιστορία αυτή δεν θα επαναληφθεί. Πρόσφατα η ομηρεία τελείωσε. Ο θάνατος βρήκε το δίκιο του. Ανά πάσα στιγμή, έχοντας βεβαίωση κατάθεσης χαρτιών, ο αλλοδαπός μπορεί να ταξιδέψει, να θάψει, να παντρέψει, να βαφτίσει. Καθημερινά πράγματα δηλαδή που όμως κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοσύνης και πολιτισμού δεν ήσαν εφικτά. Όταν όμως το αυτονόητο αίρεται, όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Ο μικρόκοσμος διαρυγνύεται. Θηρία άγρια εισβάλλουν να σε κατασπαράξουν. Ουδείς μένει προστατευμένος.

Η γιαγιά είναι ελεύθερη τώρα να πεθάνει δίχως παραπανίσιο τρόμο.
Μια μικρή αναγκαία θεραπεία του αυτονόητου. Λίγο, τόσο δα, η αγριάδα να ημερέψει. Ένα μικρό, τόσο δα, φως στο σκοτάδι. Δεν είναι συμπαγές το σκοτάδι, αλλοίμονο αν ήταν…

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας.

Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν υποστήριξη!!–Ψήφισε και εσύ!

Ψηφοφορία με SMS – απλή χρέωση

Στείλτε SMS στο 54160 με κείμενο ΒΑ(κενό)13
Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας μόνο ψήφου Η ψηφοφορία λήγει 6 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστε το μυθιστόρημα της χρονιάς!

Το Χάρισμα της Βέρθας – Φωτεινή Τσαλίκογλου

Eκδόσεις Καστανιώτη
Ένα βιβλίο καθηλωτικό για τη δύναμη της απώλειας, για τη μαγεία της ανθρώπινης σκέψης που σε συνθήκες κρίσης μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία, το θάνατο σε πηγή έμπνευσης και αυτονομίας. Η διεργασία του πένθους μέσα από την τέχνη και τη μυθοπλασία.

Το μυθιστόρημα βρίσκεται στη «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων που επέλεξαν μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 280 που λειτουργούν στην Ελλάδα και Κύπρο.

της Φωτεινής Τσαλίκογλου
Θάνατος εκτός εποχής.

(Το σημείωμα αφιερώνεται στην Ανίσα που σε λίγο θα είναι πτυχιούχος ψυχολογίας)

ΠΗΓΗ: www.protagon.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top