ΑΛΒΑΝΙΑ

Περί πινακίδων. Προσπάθεια δημιουργίας εντάσεων στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις για πολιτικούς λόγους ;

Αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν. Οι πινακίδες ήταν γραμμένες  πρώτα στα  Ελληνικά και μετά στα Αλβανικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσημα o οργανισμός Συντήρησης των Εθνικών Οδών της Αλβανίας οπού δήλωσε ότι οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί κατά παραβίαση των κανόνων οδικής ασφάλειας και του νομού περί μειονοτήτων.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις σύσσωμα τα Ελληνικά ΜΜΕ αντέδρασαν με τους γνωστούς τίτλους “πρόκληση από τους Αλβανούς” “πρόκληση από τον Έντι Ράμα” “καταπιέζεται η Ελληνική μειονότητα” κτλ. Επίσης διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνισαν ότι τόσο η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό. Από την άλλη δεν έχει υπάρξει επίσημη  κυβερνητική τοποθέτηση από τα Τίρανα για το θέμα.

Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από την Αλβανική κυβέρνηση θα είχε γίνει σε όλα τα μειονοτικά χωριά, και όχι μόνο στο Δήμο Φοινίκης. Όσοι έχουν ταξιδέψει από την Κακαβιά έως το Αργυρόκαστρο μπορούν να διακρίνουν εύκολα ότι σε κάθε πινακίδα που οδηγεί στα μειονοτικά  χωριά της Δρόπολης αναγράφονται τα τοπωνύμια και στα Αλβανικά και στα Ελληνικά. Και όπως σε κάθε είσοδο χωριού έχουμε με μεγάλα γράμματα γραμμένο στα Ελληνικά “καλωσορίσατε στο τάδε χωριό”. Αυτά είναι γεγονότα τα οποία εύκολα μπορεί κάποιος να τα επιβεβαιώσει κάνοντας με το αυτοκίνητό του, την εν λόγω διαδρομή.

Όποτε δεν τίθεται καν θέμα για “άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού” όπως δήλωσαν σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Ομόνοια και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από την άλλη, σύμφωνα με το  νόμο 96/2017, ο οποίος στον όρο «χρήση της γλώσσας» αναφέρεται:  «Με απόφαση των οργάνων των μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου πάνω από το 20% των κατοίκων ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όταν υπάρχει αίτημα από αυτές, τα ονόματα των αντίστοιχων διοικητικών μονάδων, των δρόμων και άλλων τοπογραφικών δεικτών, επιπλέον της αλβανικής γλώσσας, να εμφανίζεται και η γλώσσα της αντίστοιχης μειονότητας, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν από το Δήμο Φοινικαίων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν τον νόμο, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρώτη γλώσσα είναι η αλβανική και δεύτερη γλώσσα είναι της εθνικής μειονότητας.

Γνωρίζοντας αυτό το νόμο, γιατί ο επικεφαλής του Δήμου Φοινικαίων, Λεωνίδας Χρήστου τοποθέτησε τις πινακίδες με αυτόν τον τρόπο;  Και ο δήμαρχος ξέρει πολύ καλά πως πρέπει να αναγράφονται οι πινακίδες και η παρακάτω φωτογραφία του δήμου του, το αποδεικνύει. Συνεπώς, η δήλωση του πως δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει εντάσεις αλλά να εφαρμόσει τον νόμο για τις μειονότητες δεν στέκει.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ η κίνηση του δημάρχου έγινε για πολιτικούς λογούς εν όψη των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου. Συγκεκριμένα  το Sarandaweb γράφει   «ο δήμαρχος Φοινικαίων μετά την αποτυχία στη διαχείριση του Δήμου, έτσι, που να μην υπάρχει ελπίδα υποστήριξής του από τις πολιτικές δυνάμεις όπως πριν από τέσσερα χρόνια για τη θέση του δημάρχου, κατηγορείται από τους κατοίκους για δωροδοκία στην απονομή των βοσκοτόπων σε αυτό το δήμο. Ο Λεωνίδας Χρήστου χρησιμοποίησε τον τυφλό εθνικισμό ως τελευταία κάρτα για την πολιτική του σωτηρία»

Το κακό δεν σταματάει εδώ. Το σίγουρο ειναι ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της Αλβανικής πολιτείας για να εφαρμόσει τον νόμο, προκαλεί   αντιδράσεις στην πλευρά της μειονότητας και κατ`επέκταση στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς το θέμα της μειονότητας ειναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα αλλά και για τον Ελληνικό λαό.

Η Ελληνική μειονότητα πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά της ως μειονότητα. Αυτό ειναι αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο. Από την άλλη και το κράτος θα πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους και τους κανόνες για την σωστή λειτουργιά του. Κάνεις δεν πρέπει να ειναι πάνω από τον νόμο. Ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top