ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους μετανάστες 

Ποια η διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη; Είναι οι μετανάστες καλοί ή κακοί για την οικονομία; Μάθετε περισσότερα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

1. Πόσοι μετανάστες υπάρχουν στον κόσμο;

232 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν εκτός των χωρών που γεννήθηκαν το 2013 και 700 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν μέσα στη χώρα τους. Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες μεταναστευτικές ροές είναι: από το Μεξικό στις ΗΠΑ (12.2 εκ. μέχρι στιγμής), από την Ουκρανία στη Ρωσία (3.7 εκ.) και αντίστροφα (3.5 εκ.)και από τη Γερμανία στις ΗΠΑ (1.3 εκ.). To 36% από τους μετανάστες παγκόσμια μετακινούνται ανάμεσα σε χώρες του Νότου και 35% από το Νότο σε χώρες του Βορά. Οι μετανάστες από τις βόρειες χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια δημοσκόπηση.

2. Και πόσοι μετανάστες υπάρχουν στην ΕΕ;

Οι περισσότεροι διεθνείς μετανάστες ζουν στην Ευρώπη (72 εκ.) και ακολουθεί η Ασία (71 εκ.) και η Βόρεια Αμερική (53 εκ.). Πολύ πιθανό είναι πως πολλοί ανάμεσα μας έχουν υπερεκτιμήσει τον αριθμό των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας: Μια δημοσκόπηση σε 14 χώρες έδειξε πως πολλοί άνθρωπου πιστεύουν πως οι μετανάστες αποτελούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες υπολόγισαν ότι 30 στους 100 ανθρώπους ήταν μετανάστες. Ο πραγματικός αριθμός είναι 7.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού το 2011, σε σύνολο πληθυσμού 10.815.197, είχαμε 199.101 πολίτες χωρών της ΕΕ (στην οποία πλέον ανήκουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία), 708.003 άτομα με υπηκοότητα τρίτων χωρών και 4.825 άτομα χωρίς υπηκοότητα ή με αδιευκρίνιστη υπηκοότητα.[4] Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών, αλλά διάφορες εκτιμήσεις μιλούν για ανώτατο όριο τις 350.000 περίπου.

3. Είναι οι μετανάστες κακοί ή καλοί για την παγκόσμια οικονομία;

Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει πως η διεθνής μετανάστευση είναι καλή επειδή οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν σε μέρη όπου είναι περισσότερο παραγωγικοί. Και τα χρήματα που στέλνουν πίσω στις αναπτυσσόμενες χώρες οι μετανάστες (τα επονομαζόμενα εμβάσματα) αξίζουν τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι ξοδεύουν οι κυβερνήσεις για την αναπτυξιακή βοήθεια –υπολογίζεται περίπου US$404 δις το 2013. Εάν συμπεριλάβουμε και τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες σε ανθρώπους στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, ο αριθμός εκτοξεύεται στα US$542 δις.

4. Πως διαφοροποιείται ο μετανάστης από τον πρόσφυγα ή τον αιτούντα άσυλο;

Πρόσφυγας θεωρείται ένας άνθρωπος στον οποίο έχει δοθεί η άδεια να παραμείνει σε μια άλλη χώρα επειδή η κυβέρνηση στη χώρα του αδυνατεί ή δεν προτίθεται να τον προστατέψει από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αιτών άσυλο είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση να παραμείνει σε μια άλλη χώρα για τους ίδιους ακριβώς λόγους αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ακόμη.

5. Tι λέει η Διεθνής Αμνηστία για τους μετανάστες;

Οι μετανάστες συχνά γίνονται οι ‘αποδιοπομπαίοι τράγοι’ από πολιτικούς ή ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας τους ως «λαθρομετανάστες», «παράνομοι μετανάστες», ακόμη και «εισβολείς» που εκμεταλλεύονται την γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι οι μετανάστες δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα και οδηγεί στον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Θέλουμε να αποδομήσουμε αυτούς τους μύθους, εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία που οι μετανάστες φέρουν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένωντων δεξιοτήτων, των πόρων και τη διαφορετικότητα. Εργαζόμαστε επίσης για την προστασία των πιο ευάλωτων μεταναστών από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση τους από τους εργοδότες και τους διακινητές. Μάθετε περισσότερα και υπογράψτε την έκκληση μας για να αλλάξουν οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή

ΠΗΓΗ Prismanews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top