ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Όταν η ιστορία της ιθαγένειας επαναλαμβάνεται

Όταν η ιστορία της ιθαγένειας επαναλαμβάνεται

 

Τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε ο Νόμος 4332/15 ο οποίος, τροποποιώντας τον Κώδικα Ιθαγένειας, ήρθε για να καλύψει το νομικό κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του 3838 και να δώσει το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννηθήκαν ή/και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.
Αυτός ήταν αναμφισβήτητα ο στόχος. Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι έχει επιτευχθεί, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα. Ένας νόμος που έχει ψηφιστεί και έχει ΦΕΚ από τον Ιούλιο και εγκύκλιο από τον Σεπτέμβρη του 2015, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016, καθώς δεν λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να κάνουν χρήση του νόμου και αξίζει να υπογραμμιστεί είναι μία αργή και μπουκωμένη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικών φοίτησης σε σχολεία, που δεν προχωρούν λόγω της αδυναμίας της διεύθυνσης να τις διαχειριστεί. Παρόλο δηλαδή που ήταν γνωστός και αναμενόμενος ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που θα ακολουθούσε την ψήφιση του νόμου, το σύστημα αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ανεπαρκές και χιλιάδες για ακόμα ένα χρόνο δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου που τους δίνει πρόσβαση σε ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα τους, το δικαίωμα στην ιθαγένεια.
Και φυσικά η ιστορία του Γιάννη Αντεντοκούμπο επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία θα περάσει αθόρυβα κάτω από το τραπέζι τη περίπτωση του αδερφού του, Κώστα, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ιθαγένεια προκειμένου να μην τον “αρπάξουν” οι Αμερικάνοι. Ο Κώστας και κάθε παιδί σαν τον Κώστα, που έχει γεννηθεί ή/και μεγαλώσει εδώ, που έχει πάει σχολείο εδώ και νιώθει και είναι Έλληνας, πρέπει να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στην ιθαγένεια, και όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ, αλλά επειδή αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δικαίωμα του ανήκειν σε μία χώρα, το δικαίωμα στην ιθαγένεια, βρίσκεται στη λίστα με τα 30 βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και όμως στην Ελλάδα, ακόμα και μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, η οποία να τονίσουμε ότι εορτάστηκε με φανφάρες από την νέα κυβέρνηση ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που οι “προηγούμενοι απέτυχαν παταγωδώς να πραγματοποιήσουν”, το δικαίωμα αυτό εξακολουθεί να είναι πολυτέλεια. Και απλά ρωτώ… μέχρι πότε θα γίνεται η ζωή τόσων νέων ανθρώπων δύσκολη; Μέχρι πότε θα βρίσκονται δικαιολογίες για αυτή την αποτυχία και μέχρι πότε “το σύστημα” θα κρίνεται ανεπαρκές να φέρει εις πέρας τις βασικές του λειτουργίες;
Δώρα Βαγγή
Νίκος Οντουμπιτάν
adetokunbo

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top