ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14χρονος: “Όποιος δεν έχει χαρτιά πρέπει να τρώει ξύλο”

Η Χρυσή Αυγή στρατολογεί μαθητές

Η Χρυσή Αυγή στρατολογεί μαθητές στα ελληνικά σχολεία. Μαθητές που προσεγγίστηκαν από την οργάνωση περιγράφουν στα “ΝΕΑ” πως αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι από τε στελέχη της.

“Βγάζαμε δικά μας αυτοκόλλητα, γράφαμε συνθήματα. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που κοπανούσαν αλλοδαπούς στα φανάρια” λέει στην εφημερίδα, ο Δημήτρης,  μαθητής της Γ’ Λυκείου, κοντά στο 1,80 ύψος, με παιδικό πρόσωπο και δυνατή χειραψία, ο οποίος δηλώνει εθνικιστής και ενεργός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Βασικό μέλος, όπως λέει, της ομάδας Εθνικιστική Συσπείρωση Βορείων Προαστίων, στην οποία συμμετείχαν συνομήλικοί του, νεότεροι και 30άρηδες.

Στο σχολείο του η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει αυξηθεί μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. “Κάποτε ήταν μόδα η αναρχία. Απλά και μόνο για να πας κόντρα στο σύστημα. Έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε ότι είναι εθνικιστές. Έρχονται με φούτερ του ελληνικού Στρατού ή με μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Ίσως το κάνουν και για τις κοπέλες” αναφέρει. Η τάση εμφανίστηκε στην περιοχή του μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010. Τότε, όπως εξηγεί, κάθε τάξη απέκτησε τρία με τέσσερα παιδιά ακροδεξιών αντιλήψεων.

“Όποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε”, λέει ο Αποστόλης, 15 ετών από την άλλη άκρη του Λεκανοπεδίου, στη Δυτική Αττική. “Όσους λόγους έχει η Χρυσή Αυγή να το κάνει έχουμε και εμείς”, σημειώνει.

“Τον είχα δει να στέκεται σε εκείνη την κολόνα. Έτρεξα και έπεσα πάνω του μαζί με ένα άλλο παιδί και τον αρχίσαμε” διηγείται ο Αποστόλης. “Έχω χτυπήσει πολλούς. Δέκα, δεκαπέντε. Κάπου εκεί. Αν το μάθουν οι καθηγητές στο σχολείο λέω ψέματα ότι με προκάλεσαν”.

Στις επιθέσεις συμμετέχουν και άλλα παιδιά. Μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου. “Δεν είμαστε χρυσαυγίτες. Σαν χόμπι το έχουμε. Όποιος δεν έχει χαρτιά πρέπει να τρώει ξύλο” αναφέρει ο 14χρονος Γιώργος.

“Αργά ή γρήγορα και αυτά τα παιδιά θα έρθουν στη Χρυσή Αυγή” παρατηρεί ο 17χρονος Δημήτρης.”Χρησιμοποιούν το όνομα της Χρυσής Αυγής για να εκφοβίσουν. Το εκμεταλλεύονται. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να έχουν τον έλεγχο, να εποπτεύουν το σχολείο. Έχουν πει και σε καθηγητές “θα σε περιμένουμε έξω αν δεν μας βάλεις καλό βαθμό” λέει στέλεχος Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική.

Πως τα προσεγγίζει η Χρυσή Αυγή

“Πριν από δύο χρόνια, ο Δημήτρης επισκέφτηκε μόνος τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου κάθε Σάββατο συναντιούνται για ομιλίες τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας”, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: “Παρακολουθούσε την οργάνωση διαδικτυακά από το 2008, όταν είχε δει στην τηλεόραση τη συμπλοκή χρυσαυγιτών με τη συνδρομή των ΜΑΤ εναντίον αναρχικών. Τους θεώρησε δυναμικούς, λέει. «Ίσως έπαιξε ρόλο ότι μεγάλωσα με πατριωτικό αίσθημα» προσθέτει. «Στα γραφεία είναι φιλικοί μαζί σου. Θέλουν να σε προσελκύσουν. Μου ζήτησαν το τηλέφωνο για να με ενημερώσουν για συναντήσεις».

Το καταστατικό της οργάνωσης ορίζει ότι μέλη μπορούν να γίνουν μόνο ενήλικοι. Ο Δημήτρης όμως εξηγεί ότι στην πράξη δεν τηρείται ηλικιακό όριο, αλλά κανόνες εμφάνισης”.«

“Σε καλούν σε συγκεντρώσεις ή πορείες. Αν δουν ότι το λέει η ψυχή σου ή έχεις καλό σωματότυπο ή γνωρίζεις άτομα σε εφοδιάζουν με σημαίες. Σε δεύτερο βαθμό τσεκάρουν αν αξίζεις όταν γίνει κάποια φασαρία. Έτσι γίνεσαι μέλος. Η συνδρομή των 20 ευρώ είναι του απλού υποστηρικτή, το κάνει ο οποιοσδήποτε” λέει.

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει πως επίσημα, η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι προσεγγίζει τον μαθητικό κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή συμπλοκή Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης, η τοπική οργάνωση του κόμματος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “καμία δράση δεν αναπτύσσεται σε σχολικούς χώρους, ούτε δέχεται στα γραφεία της ανήλικα παιδιά χωρίς την παρουσία των γονέων τους”.

“Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2008 κείμενο στο μπλογκ «Αντεπίθεση» (το οποίο εκφράζει το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) καλούσε σε: “Αγώνα στα σχολεία, στα γυμναστήρια, όπου συχνάζουν παιδιά και νέοι”. Στο ίδιο ιστολόγιο υπάρχουν αναρτήσεις με φωτογραφίες από μοίρασμα φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής έξω από σχολεία.

Συγκεκριμένα στη Δράμα στις 11 Οκτωβρίου 2010, στα Ιωάννινα στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και στην Ξάνθη στις 13 Απριλίου 2006″, καταλήγει.

 

Πηγή www.news247.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top