ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ομπάμα: Οι ανήλικοι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες τους

Ο Μπαράκ Ομπάμα, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με κύμα εισροής χιλιάδων ανήλικων μεταναστών ζήτησε από τους ομολόγους του της Κεντρικής Αμερικής να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να «αποθαρρύνουν αυτή τη συνεχιζόμενη εισροή παιδιών που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

«Έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό» δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και του Ελ Σαλβαδόρ, Σάντσες Σερέν.

Περίπου 57.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχονται από τις τρεις αυτές χώρες, έχουν συλληφθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από τον Οκτώβριο.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει φέρει την κυβέρνηση Ομπάμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα έχουν συλλάβει 90.000 ανήλικους στα σύνορα.

«Υπογραμμίζω ότι ο αμερικανικός λαός και η κυβέρνησή μου έχουν μεγάλη συμπόνια για τα παιδιά αυτά που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία» είπε ο πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η πλειονότητα θα επιστρέψει στη χώρα της, όπως το προβλέπει ο νόμος. «Είμαστε μια χώρα μεταναστών, αλλά είμαστε επίσης και μια χώρα με νόμους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μείωση των συλλήψεων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στα σύνορα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

Παράλληλα ο Ομπάμα σημείωσε ότι πολύ λίγοι από τους ανήλικους αυτούς μετανάστες θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και θα μπορέσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top