ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αλβανοί μετανάστες είναι οι περισσότερο ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία από όλες τις ομάδες μεταναστών

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών,

γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτοί ανέρχονται με… ακρίβεια απογραφής σε 597.797 άτομα εκ των οποίων οι 462.319 διαθέτουν άδεια παραμονής, ενώ οι 135.478 βρίσκονται σε καθεστώς επανεξέτασης για ανανέωση της άδειας παραμονής τους. Αν θέλαμε να συνθέσουμε το… δελτίο ταυτότητος του νόμιμου εν Ελλάδι μετανάστη θα μιλάγαμε για «Αλβανό, ενσωματωμένο στην κοινωνία, που εργάζεται χρόνια εδώ και τα παιδιά του γεννήθηκαν εδώ». Στη συντριπτική τους πλειονότητα λοιπόν, οι νόμιμοι μετανάστες, 68,44% (ή 409.125 άτομα) είναι Αλβανοί, ενώ και το 85% των ανήλικων αλλοδαπών που διαμένουν νομίμως στη χώρα, -119.290 σε σύνολο 142.899- είναι αλβανικής υπηκοότητας. Στα ελληνικά σχολεία φοιτούν 104.171 παιδιά αλλοδαπών, ενώ στα πανεπιστήμια φοιτούν 4.849 αλλοδαποί που επίσης στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι από την Αλβανία.

 

Αποτελούν σημαντική κοινότητα λοιπόν οι αλλοδαποί. «Ναι, αλλά οι Αλβανοί είναι και οι περισσότερο ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία από όλες τις ομάδες μεταναστών» τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Αγγελος Συρίγος, «με την έννοια ότι γνωρίζουν τη γλώσσα, και ακολουθούν ήθη, έθιμα και συνήθειες της ελληνικής κοινωνίας».

Χαρακτηριστικά, σε συνάντηση με τις μεταναστευτικές οργανώσεις στο υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες εβδομάδες εμφανίστηκαν 44 εκπρόσωποι αλλοδαπών ομάδων αλλά κανένας Αλβανός. «Οι Αλβανοί δεν θεωρούν εαυτούς μετανάστες ή τουλάχιστον μετανάστες σαν τους άλλους» συμπληρώνει ο κ. Συρίγος. Οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα αποφασισμένοι να φτιάξουν εδώ τη ζωή τους, να τα καταφέρουν. «Οι δουλειές έχουν πέσει και εμείς τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Αλλά νομίζω ότι τα καταφέραμε αφού η κόρη μας πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Μόνο αυτό σκεφτόμασταν τα τρία τελευταία χρόνια». Η Κ.Σ. είναι από την Αλβανία αλλά εκείνη και ο σύζυγός της ζουν στην Ελλάδα περίπου μια εικοσαετία. Εδώ γεννήθηκαν και τα δύο παιδιά τους.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω λινκ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/10/2013_537409

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kodi i Emigracionit dhe i Integrimit Social të Greqisë. Të gjithë informacionet

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top