ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός δεύτερης γενιάς μεταναστών

Οδηγός δεύτερης γενιάς

Οδηγός δεύτερης γενιάς

 

Οικογενειακή επανένωση

Όταν είσαι ακόμη ανήλικος και οι γονείς σου είναι νόμιμοι έχεις κι εσύ άδεια διαμονής.  Όταν γίνεις 18 πρέπει να αποκτήσεις τη δική σου.

 

Αυτοτελής άδεια τέκνων νομίμων μεταναστών που ενηλικιώνονται

Όταν γίνεσαι 18 ετών πρέπει να αποκτήσεις τη δική σου άδεια διαμονής (αυτοτελής) . Η άδεια αυτή ισχύει για ένα έτος και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι να γίνεις 21 ετών.

Παράβολο 150 ευρώ

 

Άδεια για σπουδές

Αν περάσεις σε Πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ ή κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό  ή σπουδάζεις σε ΙΕΚ και αναγνωρισμένα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών δικαιούσαι άδεια διαμονής για σπουδές. Μετά τη λήξη ισχύος της άδειας διαμονής μπορείς να ανανεώσεις την άδεια σου για οποιαδήποτε άλλο σκοπό (εξαρτημένη, άδεια δεκαετούς διάρκειας, κλπ)

Παράβολο 150 ευρώ για κάθε

 

Στρατός – σπουδές στο εξωτερικό

Αν είχες άδεια μαζί με τους γονείς σου  και μετά τα 18 φύγεις από την Ελλάδα για να πας στρατό ή να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο δικαιούσαι να γυρίσεις στην Ελλάδα αν ολοκληρώσεις τη θητεία ή τις σπουδές σου αντίστοιχα.

Προσοχή: πρέπει να κάνεις αίτηση για να πάρεις νέα άδεια διαμονής εντός εξαμήνου από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων σου.

Παράβολο: 150 ευρώ

 

Άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους

Εφόσον έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχεις φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο τουλάχιστον έξι χρόνια πριν την ενηλικίωση σου και δεν έχεις άδεια διαμονής μπορείς να αποκτήσεις άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους που ισχύει για ένα έτος. Μετά από αυτό θα πρέπει να αποκτήσεις μια από τις υπόλοιπες άδειες που προβλέπει ο νόμος.

Παράβολο:150 ευρώ

 

Επί μακρόν 3731/08

Αν έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα, έχεις τελειώσει τουλάχιστον το γυμνάσιο και οι γονείς σου είναι (εφόσον υπάρχουν) νόμιμοι στη χώρα δικαιούσαι την άδεια επί μακρόν διαμένοντος του νόμου 3731/08.

Με αυτή την άδεια μπορείς να διαμείνεις νόμιμα στην Ελλάδα για πάντα ή να την ανανεώσεις για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Αν θέλεις να εργαστείς σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχεις την άδεια επί μακρόν διαμένοντος του νόμου 3386/05.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να αποκτήσεις αυτή την άδεια παραμονής ακόμη και αν δεν έχεις καθόλου άδεια παραμονής.

Παράβολο: 600 ευρώ

 

Άδεια δεκαετούς διάρκειας

Αν έχεις συμπληρώσει δέκα χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα μπορείς να πάρεις άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας αρκεί κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης σου να έχεις ιατροφαρμακευτική κάλυψη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν έχεις μια από τις παραπάνω άδειες διαμονής θα πρέπει να αποκτήσεις άδεια εξαρτημένης εργασίας που χρειάζονται ένσημα για την ανανέωσή της.

 

Μάθε περισσότερα για αυτό που σε ενδιαφέρει http://www.mighelp.net

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top