ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο πρόεδρος της Αλβανίας  Ίλιρ Μέτα μπλοκάρει τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας Αλβανίας 

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα,αρνήθηκε την Τρίτη να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

“Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση”, τόνισε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε: “Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα”.

Ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν στοχεύει να λάβει μέρος στις συζητήσεις» ούτε να ηγηθεί της ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος «δεν είναι εμπειρογνώμονας» όπως είπε. Την ίδια ώρα όμως, έθεσε αξιώσεις εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της αλβανικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας μάλιστα κατηγορίες εναντίον τόσο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα όσο και του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν ότι το εν λόγω θέμα (σ.σ. της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) θα πρέπει να λυθεί στο Διεθνές δικαστήριο και αυτή είναι μια εναλλακτική. Όπως θα γνωρίζετε, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτό το θέμα να λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σεβαστή η στάση της αντιπολίτευσης και σέβομαι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά, πρέπει να επισημάνω ότι για αυτό το θέμα υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. του 2010), η οποία αποτελεί μια κόκκινη γραμμή για όλους ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την απόφαση», διακήρυξε ο Μέτα.

«Ξεκαθάρισα στον κ. Μπουσάτι (σ.σ. τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών) ότι, για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, για την πορεία των σχέσεων με την Ελλάδα, η συνεργασία θα είναι μόνο επίσημη για την αποφυγή κάθε είδους δυσφήμησης και αμέτοχης ευθύνης του οποιουδήποτε», συνέχισε ο Αλβανός πρόεδρος διαμαρτυρόμενος με το αιτιολογικό ότι δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση.

Λίγο αργότερα ωστόσο, θα ακολουθούσε αιχμηρή ανακοίνωση της εκπροσώπου της αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είναι περίπλοκη, συνεπώς απαιτείται ψυχραιμία, κατανόηση και θεσμικό πνεύμα και όχι προβολή μιας ανύπαρκτης ανωμαλίας».

Όπως τονίζει το Balkan Insight, ο διάλογος για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Αλβανίας και τις ελληνικές αρχές, μαζί με μια σειρά από άλλα, ανεπίλυτα θέματα, ανάμεσα στις δυο χώρες”.

ΠΗΓΗ http://news247.gr/eidiseis/politiki/proklhtikos-o-meta-vazei-narkh-sta-thalassia-sunora-elladas-alvanias.5087183.html

http://www.thetoc.gr/politiki/article/albania-o-meta-mplokarei-tis-suzitiseis-gia-ta-thalassia-sunora

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top