ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O Ισμαήλ Κανταρέ για τον Αισχύλο και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Shqip και τον Μαυροβούνιο συγγραφέα Mirash Martinovic, ο γνωστός Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ μιλά για το βιβλίο του «Αισχύλος ο μεγάλος αδικημένος», αλλά και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως Ελλάδα και Αλβανία «δεν είναι καλοί γείτονες». Όπως εξηγεί ο κ. Κανταρέ, «η σκέψη να γράψω για τον Αισχύλο προήλθε όταν εκδόθηκαν το 1985 τα έργα του στα αλβανικά. Πρόκειται για τον πατέρα της τραγωδίας, ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός. Αυτός είναι ο συγγραφές του Προμηθέα, του πολέμιου της τυραννίας. Κατάλληλος όσο κανένας άλλος για τον κομουνισμό της Αλβανίας μας. Και πέρα απ’ όλα αυτά, ο Αισχύλος ήταν οργισμένος με το κράτος, με το θέατρο, με τους θεατές, αλλά και με το μισό λαό. Άλλο κίνητρο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου αποτέλεσε και η προσπάθεια μου να εκφράσω τη βαθιά λατρεία μου για έναν Έλληνα συγγραφέα, δηλαδή για έναν γείτονα. Βέβαια μπορεί να σας φανεί περίεργο αυτό, επειδή εσείς δεν είστε γείτονες με την Ελλάδα, ενώ εμείς είμαστε, αλλά όχι καλοί γείτονες».

Ο συγγραφέας προσθέτει: «Εν συντομία, για να μιλήσω έξω απ’ τα δόντια, η Ελλάδα με την Αλβανία δυστυχώς δεν τα πάνε τόσο καλά όσο θα έπρεπε, ιδίως για δυο χώρες που γειτονεύουν εδώ και 2.000 χρόνια. Και αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια, αιώνες μάλιστα. Ήμασταν υπό την ίδια οθωμανική ατυχία και παρόλα αυτά δεν τα πηγαίναμε καλά. Τώρα είμαστε και οι δυο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δηλώσεις ότι υπάρχουν καλές σχέσεις, σας επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Υπάρχουν περίοδοι ηρεμίας, αλλά παρουσιάζονται συχνά προστριβές, εντάσεις και ζηλοφθονίες.

Έγραψα λοιπόν, για τον Αισχύλο και πίστευα ότι οι Έλληνες θα έλεγαν ότι ήρθε ο Αλβανός συγγραφέας να μας μιλήσει για τον Αισχύλο! Πίστευα δε ότι οι Αλβανοί θα διερωτόντουσαν για ποιο λόγο Αλβανός συγγραφέας αγάπησε τόσο το ελληνικό θέατρο; Αλλά συνέβη το αντίθετο, το βιβλίο μου εκδόθηκε και ανατυπώθηκε στην Ελλάδα και βρήκε αποδοχή από τον ελληνικό Τύπο.

Αυτό δε, που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο αλβανικός λαός δεν εξέφρασε καμία απορία για τη λατρεία μου προς τον ελληνικό πολιτισμό. Συνεπώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απελπιστικά όσο μπορεί να φαίνονται στη δική μας χερσόνησο».
πηγη:
http://www.tvxs.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top