ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο Ιλίρ Μέτα νέος Πρόεδρος της Αλβανίας

Ο Ιλίρ Μέτα νέος Πρόεδρος της Αλβανίας

Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας Ο Ιλίρ Μέτα εκλέχθηκε πριν λίγο νέος Πρόεδρος της Αλβανίας με 87 ψήφους. O Ιλίρ Μέτα γίνεται έτσι ο 7μος Πρόεδρος της χώρας.

Τον Ιλιρ Μετα τον ψηφίσαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα καθώς και του δικού τους κόμματος “Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη” (LSI)

Βιογραφικό
Ο Ιλιρ Μετα γεννήθηκε στο Skrapar, στην νότια Αλβανία. Ήταν μέλος των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 1990. Εκλέγεται  βουλευτής από το 1992. Στος 29 29 Οκτωβρίου του 1999 ο Ιλίρ Μέτα έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας καθως διαδέχθηκε τον Παντελί Μάικο .. Από τον Ιούλιο του 2002 και για ένα χρόνο ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση τουΦ άτος Νάνο.

Το 2004 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2009 συμμετείχε στο συνασπισμό με το όνομα Συμμαχία για την Ένταξη που κέρδισε τέσσερις έδρες στη νέα βουλή. Μετά τις εκλογές αυτές ο Σαλί Μπερίσα συνεργάστηκε με τον Ιλίρ Μέτα για το σχηματισμό κυβέρνησης και ο Μέτα έλαβε για δεύτερη φορά τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος στην νέα κυβέρνηση.

Μετά τον ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2011, ύστερα από τη δημοσίευση βίντεο, που είχε τραβηχτεί κρυφά τον Μάρτιο του 2010 και στο οποίο ο Μέτα φαίνεται να ζητά από τον τότε Υπουργό Οικονομίας Ντριτάν Πρίφτι την παραχώρηση, σε συγκεκριμένη εταιρία, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, άδειας λειτουργίας για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης αναγκάστηκε σε παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Σαλί Μπερίσα. Στις 21 Ιανουαρίου οργανώθηκε από την αντιπολίτευση διαδήλωση στα Τίρανα με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης στη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Στις εκλογές του 2013  το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη κατέβηκε στον συνασπισμό “Συνασπισμός για την Ευρωπαϊκή Αλβανία”  με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οπού κέρδισε 16 έδρες. Από τότε ο Ιλιρ Μετα είναι εταίρος της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και το κόμμα του κατέχει 5 θέσεις Υπουργικό Συμβούλιο . Ο ίδιος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας από το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top