ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι αλβανοί, οι εβραίοι και οι ναζί

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κατά την διάρκεια του  Β’ παγκοσμίου πολέμου υπάκουσαν στις ναζιστικές εκκλήσεις για «σκούπα» των Εβραίων και έστειλαν όσους συνέλαβαν στο τόπο του θανάτου, στα κρεματόρια της Γερμανίας.
Στην Αλβανία βέβαια αυτό δεν συνέβη ποτέ. Οι απλοί, καθημερινοί, αλβανοί αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση και άξιοι θαυμασμού δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους μεταφέροντάς τους από κρυψώνα σε κρυψώνα με σκοπό να διαφύγουν της σύλληψης των αρχών. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να σωθούν περίπου 200 αλβανοί εβραίοι  και άλλοι 400 πρόσφυγες από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αλβανία είναι μια από τις λίγες χώρες που είχαν εβραίους μετά το τέλος του πολέμου. Την ίδια στιγμή που στην Πολωνία δολοφονήθηκε το 90% του εβραϊκού πληθυσμού, ήτοι 3,3 εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα. Την ίδια μοίρα μάλιστα είχαν και οι εβραίοι της Γερμανίας με 240.000 νεκρούς, και στην Ελλάδα 70.000 νεκρούς.
Η ιστορία αυτή πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Πρέπει να αφηγηθεί από γενιά σε γενιά γιατί αν ξεχάσουμε το παρελθόν δεν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το μέλλον. Να μην το ξεχάσουμε γιατί δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη αλβανικής μεγαλοψυχίας, αλλά δείχνει επίσης ότι οι Αλβανοί βλέπουν πάνω από όλα στον άνθρωπο τον Άνθρωπο. Μπέσα.

Για το Albanians.gr

ΣΛ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top