ΑΛΒΑΝΙΑ

Ντιτμίρ Μπουσάτι: Αισιοδοξία για την εύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την εύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα όσον αφορά στη ρύθμιση των διμερών εκκρεμοτήτων, εμφανίστηκε σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του για τα ελληνοαλβανικά, σε τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Κατά τον κ. Μπουσάτι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται εντατικά και αφορούν όλο το φάσμα των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε «συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά να συζητήσουμε βάσει ενός πακέτου που κατατάσσει τα προβλήματα σύμφωνα με την αρχή ότι δε θα θεωρηθεί λύση σε κανένα επί μέρους θέμα σε περίπτωση που δε συμφωνήσουμε για το σύνολο του πακέτου των προβλημάτων».

Ο κ. Μπουσάτι εκτίμησε ότι η Αλβανία θα πετύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ, το 2018 κιόλας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία αυτή.

Αναφερόμενος στους πέντε όρους προς την Αλβανία, που -όπως είπε- ανακοίνωσε ο ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς στην Αθήνα, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι δεν πρόκειται για όρους, αλλά για θέματα που αφορούν στις δύο χώρες και πως υπάρχει πλέον ένας διμερής μηχανισμός που ρυθμίζει την επίλυσή τους.

Για το θέμα της Χιμάρας υποστήριξε ότι η αλβανική κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης διότι, όπως είπε, πρόκειται για ισότιμη εφαρμογή του νόμου προς όλους τους πολίτες στη χώρα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Χιμαριωτών είπε ότι «όπου υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, το αλβανικό κράτος σέβεται τους κανόνες του απαλλοτρίωσης και όποιος πολίτης έχει ενστάσεις μπορεί να αποταθεί στα δικαστήρια για καλύτερη μεταχείριση».

Μιλώντας για τη συμφωνία του 2009 που αφορά στην ανέγερση δύο ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων όπου θα στεγαστούν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων του έπους του ’40, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι η κυβέρνηση Ράμα αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, αλλά, όπως πρόσθεσε, η αλβανική πλευρά επιμένει στη διευκρίνιση και διασφάλιση κάποιων «διαδικαστικών στοιχείων που θα εγγυηθούν την εφαρμογή της».

Ο κ. Μπουσάτι, αναφερόμενος στον ισχυρισμό των Τιράνων για τη διατήρηση σε ισχύ του εμπόλεμου νόμου με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, την οποία χαρακτήρισε απαράδεχτη πρακτική, είπε ότι «χωρίς να θέλω να αποτελέσει είδηση, μπορώ να πω με πλήρη πεποίθηση ότι βρισκόμαστε πολλές φορές περισσότερο κοντά στη επίλυση του ζητήματος απ’ότι πριν από δύο χρόνια».

Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της ΑΟΖ είπε ότι τρεις γνωματεύσεις κατέληξαν στο πόρισμα περί της ορθότητας της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και υποστήριξε ότι η Συμφωνία του 2009 παραβίαζε τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Παραδέχθηκε επ’ αυτού ότι υπάρχουν διμερείς διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων που, όπως τόνισε, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα Συμφωνία ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης και επαναφοράς της προηγούμενης.

ΠΗΓΗ http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500164817

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top